Zníženie cholesterolu nízkocholesterolovou diétou

19 decembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4369
nízkocholesterolová diéta - šalát

Ak ste sa rozhodli dodržiavať nízkocholesterolovú diétu, určite vám pomôže sumár potravín, ktoré si môžete dopriať.

Pri nízkocholesterolovej diéte je veľmi dôležité prijímať optimálny pomer tukov a hlavne tých, ktoré nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Najvhodnejší a najviac používaný je olivový olej, ktorý obsahuje 74 % mononenasýtenej kyseliny olejovej. Z tuhých tukov je to bravčová masť, ktorá obsahuje až 45 % mononenasýtenej kyseliny olejovej. Ďalej sú to polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú prevažne v rybách (losos, úhor, sleď, šproty).

Základom nízkocholesterolovej diéty je vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú vysoký obsah cholesterolu a tukov. Medzi tieto potraviny patria slanina, oškvarky, tučné mäsá, údeniny a mäsové výrobky, sadlo, loj, maslo, smotanové syry, tučné mliečne výrobky, vaječné žĺtky a výrobky z nich.

Nízkocholesterolová diéta a úprava stravy

ovocie – vhodné sú všetky druhy ovocia, okrem ovocia zaváraného v kompótoch, kandizovaného a sušeného

zelenina – zelenina je vhodná hlavne surová vo forme rôznych druhov šalátov, potom varená, dusená a prípadne aj zapekaná

polievky – biele polievky s netučným mliekom, nezasmážané polievky, mäsové a zeleninové vývary

mäso – uprednostňuje sa chudé mäso – hydina, netučné ryby, rybie filé, hovädzie, teľacie, občas bravčové, mäso opracované od tučných častí, koža sa vždy odstráni

nápoje – denne vypiť minimálne 1,5 litra tekutín vo forme prírodnej vody, minerálnej vedy bez príchute, nesladených čajov, sódovej vody a poprípade aj light nápojov

koreniny – na dochucovanie jedál používame čerstvé koreniny, solíme v primeranom množstvo, nepoužívame dráždivé koreniny

tuky – uprednostňujeme výrobky, ktoré majú znížený obsah tukov, nízkotučné výrobky alebo light výrobky, tekuté mliečne výrobky s obsahom do 2 % tuku v sušine, syry doporučujeme do 30 % tuku v sušine a ideálne sú nátierky z netučného tvarohu

bielkoviny – čím sú mäso a syry tučnejšie, tým je v nich obsah bielkovín nižší, uprednostňujeme preto kvalitné bielkoviny, priaznivý pomer plnohodnotných aminokyselín má mäso, vajce, mlieko a mliečne výrobky

sacharidy – uprednostňujeme vlákninu a komplexné sacharidy

Ilustračné foto © Quade - Fotolia.com





Diskusia k článku Zníženie cholesterolu nízkocholesterolovou diétou

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Zníženie cholesterolu nízkocholesterolovou diétou