Zaobstarať si potraviny, ktoré podporujú detoxikáciu sú prvým krokom v zimnej detoxikácii. Ide najmä o sezónne potraviny, ktoré sú dopestované v našej zemepisnej šírke. Potraviny pestované v ročnom období, v ktorom sa zberajú, obsahujú najväčšie množstvo živín a ak sú dopestované miestne, a nepodliehajú zdĺhavému exportovaniu do iných krajín, tieto živiny nestratia.
Nižšie uvádzame potraviny, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu, sú ľahko dostupné aj v zimnom období a poskytujú antioxidanty nevyhnutné na ochranu proti škodlivým látkam a voľným radikálom.
Kelové listy
Kelové listy majú vysoké antioxidačné vlastnosti, obsahujú vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B a mnoho minerálov potrebných pre detoxikáciu, ako napríklad mangán a horčík.
Cesnak
Sírne zlúčeniny cesnaku dodávajú štipľavú chuť a vôňu, no okrem toho má cesnak mnoho liečebných účinkov – protizápalové, antioxidačné, antibakteriálne a protivírusové.
Čítajte: 5 kvasených potravín, ktoré vám zlepšia trávenie a zdravie
Mandle
V skutočnosti to nie sú orechy, mandľa je semeno plodu mandľového stromu. Majú bohaté zastúpenie vitamínu E, mangánu a horčíka.
Karfiol
Je výnimočný vďaka jeho protirakovinovým účinkom. Obsahuje glukozinoláty, ktoré aktivujú detoxikačné enzýmy, rovnako aj antioxidanty a živiny obsahujúce síru, ktoré zvyšujú detoxikačnú výkonnosť v tele.
Zázvor, kurkuma, rasca, mleté čierne korenie, fenikel
Tieto koreniny zohrávajú dôležitú úlohu v detoxikácii ako silné protizápalové a imunitné „posilňovače“. V kombinácii s inými detoxikačnými potravinami poskytujú vysokú výživovú hodnotu.
Šošovica
Šošovica obsahuje rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorá je ideálna pre stabilizáciu hladiny cukru v krvi a pomáha črevám pri detoxikácii.
Kučeravý kel
Je skutočne výnimočná potravina obsahujúca množstvo detoxikačných a výživných látok. Má protizápalové, protirakovinové a antioxidačné účinky a priaznivo pôsobí pri kardiovaskulárnych ochoreniach.
Čítajte: 12 potravín, ktoré vám zvýšia chuť na sex
Repa
Repa je jedinečným zdrojom fytonutrientov nazývaných betaníny. Má silné antioxidačné, protizápalové a detoxikačné účinky.
Cibuľa
Nesnažte sa odstrániť hrubú vrstvu šupky, pretože obsahuje fytonutrienty. Dôležité flavonoidy obsiahnuté v cibuli sú sústredené najmä vo vonkajších vrstvách. Obsahuje množstvo vitamínu C, mangán, vitamíny B6 a B9 a draslík.
Citrón a limetka
Sú bohaté na vitamín C. Tieto citrusové plody obsahujú unikátne flavonoidné látky, ktoré majú silné antioxidačné a protirakovinové účinky.
Kapusta
V zimnom období dosahuje kapusta najvyššie antioxidačné vlastnosti. Zároveň má účinné protirakovinové a protizápalové účinky. Obsahuje vysokú dávku vitamínov C a A. Obsah polyfenolov sa líši v závislosti od odrody, akú konzumujete. Odporúčame zmiešať červenú, Savoy a rôzne odrody zelenej kapusty.
Jablká
Jedno jablko denne vám zaručí, že nebudete musieť navštíviť svojho lekára. A niet divu! Toto ovocie obsahuje jedno z najbohatších zoskupení fytonutrientov a antioxidantov. Sú dôležité kvôli vysokému obsahu vlákniny a vitamínu C. Jeho výhody zasahujú ďaleko za rámec detoxikácie.
Diskusia k článku Zimná detoxikácia organizmu pomocou 12 potravín
Powered by Facebook Comments