Antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré vychytávajú voľné radikály. Voľné radikály môžu poškodiť zdravé bunky a narušiť ich štruktúru.
Zdroje antioxidantov
Antioxidanty sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine. Nachádzajú sa aj v iných potravinách, vrátane orechov, obilnín, mäsa, v niektorých druhoch hydiny a v rybách. Nižšie uvedený zoznam popisuje zdroje antioxidantov.
Beta-karotén
Nachádza sa v mnohých potravinách, ktoré sú oranžovej farby. Patria sem sladké zemiaky, mrkva, tekvica, marhule a mango. Beta-karotén je prítomný taktiež v listovej zelenine – špenát, kel, zelená listová zelenina.
Luteín
Luteín je antioxidant, ktorý je bohato zastúpený v listovej zelenine, v špenáte a kely. Luteín je spájaný s pozitívnym účinkom na oči.
Lykopén
Lykopén je antioxidant, ktorý sa nachádza v paradajkách, vodnom melóne, marhuliach, ružovom grepe, v pomarančoch a ďalších potravinách.
Selén
Selén je súčasťou antioxidačných enzýmov. Hlavné potravinové zdroje selénu sú potraviny rastlinného pôvodu, ako je ryža, pšenica. Množstvo selénu v pôde, ktoré je rozdielne v jednotlivých regiónoch, určuje množstvo selénu v potravinách pestovaných v danej krajine.
Vitamín A
Potraviny bohaté na vitamín A sú pečeň, sladké zemiaky, mrkva, mlieko, žĺtky a syr mozarella.
Vitamín C
Vitamín C možno nájsť vo vysokom množstve v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, v obilí, hovädzom mäse, hydine a v rybách.
Vitamín E
Bohaté zdroje vitamínu E sú mandle, oleje, pšeničné klíčky, kukurica, sója, orechy, brokolica a iné.
Foto © pressmaster - Fotolia.com
Diskusia k článku Zdroje antioxidantov
Powered by Facebook Comments