Zdroje antioxidantov

4 mája, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2870
zdroje antioxidantov

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré vychytávajú voľné radikály. Voľné radikály môžu poškodiť zdravé bunky a narušiť ich štruktúru.

Zdroje antioxidantov

Antioxidanty sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine. Nachádzajú sa aj v iných potravinách, vrátane orechov, obilnín, mäsa, v niektorých druhoch hydiny a v rybách. Nižšie uvedený zoznam popisuje zdroje antioxidantov.

Beta-karotén

Nachádza sa v mnohých potravinách, ktoré sú oranžovej farby. Patria sem sladké zemiaky, mrkva, tekvica, marhule a mango. Beta-karotén je prítomný taktiež v listovej zelenine – špenát, kel, zelená listová zelenina.

Luteín

Luteín je antioxidant, ktorý je bohato zastúpený v listovej zelenine, v špenáte a kely. Luteín je spájaný s pozitívnym účinkom na oči.

Lykopén

Lykopén je antioxidant, ktorý sa nachádza v paradajkách, vodnom melóne, marhuliach, ružovom grepe, v pomarančoch a ďalších potravinách.

Selén

Selén je súčasťou antioxidačných enzýmov. Hlavné potravinové zdroje selénu sú potraviny rastlinného pôvodu, ako je ryža, pšenica. Množstvo selénu v pôde, ktoré je rozdielne v jednotlivých regiónoch, určuje množstvo selénu v potravinách pestovaných v danej krajine.

Vitamín A

Potraviny bohaté na vitamín A sú pečeň, sladké zemiaky, mrkva, mlieko, žĺtky a syr mozarella.

Vitamín C

Vitamín C možno nájsť vo vysokom množstve v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, v obilí, hovädzom mäse, hydine a v rybách.

Vitamín E

Bohaté zdroje vitamínu E sú mandle, oleje, pšeničné klíčky, kukurica, sója, orechy, brokolica a iné.

Foto © pressmaster - Fotolia.com





Diskusia k článku Zdroje antioxidantov

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Zdroje antioxidantov