Potraviny pre zdravie
Všetky potraviny rastlinného pôvodu sú nenahraditeľné pre zdravie. Tieto superpotraviny obsahujú jedinečné fytochemikálie, ktoré spolupracujú v boji proti rôznym chorobám.
Ktoré potraviny sú pre nás zdravé? Ktoré z nich by sme mali jesť čo najviac a predchádzali tak rôznym chorobám?
Brokolica, kapusta a kel
Látky obsiahnuté v tejto kapustovitej zelenine stimulujú pečeň k štiepeniu pesticídov a ďalších karcinogénov. U ľudí s vysokým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva sa zdá, že toto riziko pri ich konzumácii je podstatne nižšie.
Mrkva a mango
Alfa a beta karotény v tejto oranžovej zelenine a ovocí hrajú úlohu v prevencii rakoviny, najmä pľúc, pažeráka a žalúdka.
Citrusové plody, červené jablká a sladké zemiaky
Tieto všetky plody obsahujú v sebe známe flavonoidy. Flavonoidy sa taktiež nachádzajú v červenom víne a sú známe v prevencii rakoviny.
Cesnak a cibuľa
Táto skupina vrátane póru, pažítky a jarnej cibuľky je bohatá na látky, ktoré pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, taktiež v prevencii proti rakovine žalúdka a zažívacieho traktu.
Červený grapefruit, červená paprika a paradajky
Fytochemikália lykopén je z týchto potravín dostupná po ich uvarení. Hlavne paradajkový pretlak a kečup sú najlepšie zdroje tejto fytochemikálie. Konzumácia lykopénu pomáha pri prevencii rakoviny pľúc a prostaty.
Červené hrozno, čučoriedky a jahody
Antokyaníny, ktoré sa nachádzajú v týchto potravinách im dávajú ich charakteristickú červenú farbu a môžu pomôcť pri ochoreniach srdca tak, že bránia vzniku krvným zrazeninám. Antokyanín brzdí tiež rastu nádoru.
Špenát, zelený kel a avokádo
Luteín prítomný v tejto zelenine a ovocí znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice.
Foto © Unclesam - Fotolia.com
Diskusia k článku Zdravé superpotraviny
Powered by Facebook Comments