Zdravé superpotraviny

28 februára, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5175
superpotraviny - mango

Potraviny pre zdravie

Všetky potraviny rastlinného pôvodu sú nenahraditeľné pre zdravie. Tieto superpotraviny obsahujú jedinečné fytochemikálie, ktoré spolupracujú v boji proti rôznym chorobám.

Ktoré potraviny sú pre nás zdravé? Ktoré z nich by sme mali jesť čo najviac a predchádzali tak rôznym chorobám?

Brokolica, kapusta a kel

Látky obsiahnuté v tejto kapustovitej zelenine stimulujú pečeň k štiepeniu pesticídov a ďalších karcinogénov. U ľudí s vysokým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva sa zdá, že toto riziko pri ich konzumácii je podstatne nižšie.

Mrkva a mango

Alfa a beta karotény v tejto oranžovej zelenine a ovocí hrajú úlohu v prevencii rakoviny, najmä pľúc, pažeráka a žalúdka.

Citrusové plody, červené jablká a sladké zemiaky

Tieto všetky plody obsahujú v sebe známe flavonoidy. Flavonoidy sa taktiež nachádzajú v červenom víne a sú známe v prevencii rakoviny.

Cesnak a cibuľa

Táto skupina vrátane póru, pažítky a jarnej cibuľky je bohatá na látky, ktoré pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, taktiež v prevencii proti rakovine žalúdka a zažívacieho traktu.

Červený grapefruit, červená paprika a paradajky

Fytochemikália lykopén je z týchto potravín dostupná po ich uvarení. Hlavne paradajkový pretlak a kečup sú najlepšie zdroje tejto fytochemikálie. Konzumácia lykopénu pomáha pri prevencii rakoviny pľúc a prostaty.

Červené hrozno, čučoriedky a jahody

Antokyaníny, ktoré sa nachádzajú v týchto potravinách im dávajú ich charakteristickú červenú farbu a môžu pomôcť pri ochoreniach srdca tak, že bránia vzniku krvným zrazeninám. Antokyanín brzdí tiež rastu nádoru.

Špenát, zelený kel a avokádo

Luteín prítomný v tejto zelenine a ovocí znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice.

Foto © Unclesam - Fotolia.com





Diskusia k článku Zdravé superpotraviny

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Zdravé superpotraviny