Zažeňte stres pšeničnými klíčkami

5 novembra, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3499
pšeničné klíčky

Často prehliadané a zabudnuté pšeničné klíčky nás môžu po hektickom období, plnom stresu a nezdravej stravy rýchlo postaviť na nohy a uviesť náš organizmus späť do rovnováhy. Napriek svojim pozitívnym vlastnostiam sú stále nedocenené a len pomaly sa dostávajú do povedomia. Pšeničné klíčky sú najbohatšou časťou zrna, plnou živín. Klíčok je vlastne zárodok novej rastliny. V ňom sa nachádzajú vitamíny skupiny B a E.

Čítajte: Superpotravina - bobule goji

Nutričné zloženie pšeničných klíčkov

Jedna porcia klíčkov (100 gramov, asi 10 polievkových lyžíc) obsahuje dennú dávku vlákniny, vitamínov B1 a vitamínu E. Preventívne sa odporúča konzumovať 2 až 4 lyžice pšeničných klíčkov k raňajkám.

Vláknina pomáha znižovať riziko infarktu, odplavuje z tela toxíny, znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a predchádza anomáliám v trávení.

Vitamíny skupiny B sú potrebné pre správnu činnosť nervovej sústavy, srdca a látkovej premeny. Vitamín E je silný prírodný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie pokožky a zásobuje bunky kyslíkom. Zabraňuje oxidácii tukov, čím pôsobí preventívne proti ateroskleróze a rakovine. Pomáha udržiavať telesnú sviežosť a znižovať únavu.

Čítajte: Chren a jeho pozitíva konzumácie

Klíčky obsahujú aj oktakosanol, ktorý zvyšuje fyzickú výkonnosť a odolnosť voči únave. Ďalej obsahujú horčík, ktorý odstraňuje úzkosť a nervozitu, fosfor, železo, vápnik, zinok, draslík, mangán a selén. Významným prvkom, ktorý obsahujú pšeničné klíčky, je lecitín, ktorý sa stará o elasticitu buniek a zdravú pokožku.

Klíčkami môžeme bojovať proti neplodnosti, nespavosti, cukrovke, poruchám imunity, podráždenosti, poruchám nervovej sústavy, rôznym druhom rakoviny a chorobám srdca. Klíčky sa odporúčajú najmä pri problémoch s trávením a zlou činnosťou čriev.

Použitie pšeničných klíčkov

Klíčky majú problém s trvanlivosťou. Ľahko a rýchlo ožltnú a stratia svoje prirodzene prospešné látky. V obchodoch sa treba vyhýbať žltým klíčkom. Žltnutie je výsledkom pôsobenia olejov v klíčkoch so vzduchom.

Najvhodnejším časom na konzumáciu klíčkov sú raňajky. Posilňujúce a povzbudzujúce účinky klíčkov sa tak môžu uvoľňovať po celý deň. Najlepšie je konzumovať ich bez úpravy ako zahustenie do jogurtov, alebo ich jednoducho poliať mliekom ako cereálie.

Mohlo by vás zaujímať: 24 dôvodov, prečo sa vám ešte nepodarilo schudnúť

Ilustračné foto: Fotolia.com





Diskusia k článku Zažeňte stres pšeničnými klíčkami

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Zažeňte stres pšeničnými klíčkami