Diabetes mellitus alebo cukrovka je chronické ochorenie, ktoré je trvalé a pri ktorom sa zvyšuje hladinu krvného cukru. Pri cukrovke je dôležité dodržiavať vhodnú diétu, nakoľko pri neliečenej alebo nedostatočne liečenej cukrovke vznikajú komplikácie, ktoré môžu závažne ovplyvniť život pacienta.
Jedálny lístok cukrovkára
Trpíte cukrovkou a neviete sa zorientovať, čo a v akom pomere by ste mali konzumovať? Prečítajte si nasledujúcich 13 bodov, ktoré vám pomôžu prehľadnejšie zostaviť váš jedálny lístok pri cukrovke.
- celodenný príjem energie by mal byť primeraný, aby sa hmotnosť pohybovala podľa BMI v hodnotách 20-25 kg/m2
- príjem kuchynskej soli sa pohybuje do 5-7 g denne
- príjem vlákniny by mal byť minimálne 30-40 g denne
- príjem cholesterolu má byť maximálne 200-300 mg denne
- sacharidy tvoria z celodenného príjmu potravy 55-60 %, tuky do 30 % a bielkoviny 15-20 %
- dôležitý príjem z tukov je vo forme omega-3 mastných kyselín, obmedzujú sa saturované mastné kyseliny
- alkohol sa môže denne vypiť maximálne 10-20 g
- veľmi dôležitý je dostatočný príjem vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok a to najmä selén, mangán, vitamíny A, C, E, betakarotén
- potrava sa rozdeľuje do 5-6 jedál denne
- diabetik sa musí orientovať v základnom zložení potravín, musí poznať jednotlivé zloženie potravín, aký je v nich obsah cukrov, tukov, bielkovín
- diabetik sa musí pravidelne stravovať
- diabetik sa musí naučiť vážiť potraviny
- všetky potraviny obsahujúce repný cukor, trstinový cukor a glukózu sú zakázané
Foto © photocrew - Fotolia.com
Prečítajte si viac: Redukčná diéta - jedálny lístok a povolené potraviny
Diskusia k článku Zásady stravovania pri cukrovke
Powered by Facebook Comments