Potraviny s vysokým obsahom vlákniny
Strava bohatá na vlákninu normalizuje vyprázdňovanie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krvného cukru a pomáha pri chudnutí. Zvyšovanie dávok vlákniny treba postupne, nakoľko náhly veľký príjem vlákniny môže viesť k nadúvaniu, plynatosti, kŕčom a zápche. Ak chcete zaradiť potraviny s vysokým obsahom vlákniny do svojho jedálnička, musíte tak urobiť pozvoľne v priebehu niekoľkých týždňov a musíte piť veľa vody, aby ste sa vyhli nežiaducim účinkom.
Celozrnné výrobky
Celé zrná a celozrnné výrobky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny. Polovica šálky obilninových otrúb poskytuje až 12,5 g vlákniny. Ďalšími výbornými zdrojmi vlákniny sú hnedá ryža, ovsené vločky, jačmeň a ďalšie. Nahraďte týmito potravinami biele pečivo, cestoviny, ryžu a ďalšie potraviny, ktoré sú vyrobené z rafinovanej bielej múky a získate tak oveľa viac zdraviu prospešnej vlákniny.
Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina sú taktiež bohatým zdrojom vlákniny. Výhodou je, že okrem vlákniny obsahujú málo kalórií, takže sa nemusíte báť, že by ste pri konzumácii týchto potravín pribrali. Ak chcete prijať z ovocia a zeleniny čo najviac vlákniny, nečistite si ovocie alebo zeleninu, nakoľko odstránenie kože, napríklad z jabĺk znižuje obsah vlákniny.
V ktorom ovocí nájdete najviac vlákniny? Jedna šálka artičokov obsahuje až 14,4 g vlákniny, čo predstavuje viac ako jednu tretinu odporúčanej denne dávky vlákniny. Veľa vlákniny je v jablkách, hruškách, slivkách, bobuľovom ovocí, ružičkovom kely či špenáte.
Strukoviny, orechy a semená
Strukoviny a orechy sú potraviny s najvyšším obsahom vlákniny. Jedna šálka varených fazúľ obsahuje viac ako 19 g vlákniny. Dobrým zdrojom je aj šošovica, hrach, fazuľa a z orechov pistácie, mandle a arašidy.
Náš tip: Posypte si ľanovými, horčičnými alebo sezamovými semienkami šalát alebo polievku. Je to jednoduchý spôsob, ako zvýšiť svoj denný príjem vlákniny.
Foto © baibaz - Fotolia.com
Diskusia k článku Vláknina v potravinách
Powered by Facebook Comments