Vláknina
Vláknina je dôležitou súčasťou stravy a zvyčajne pochádza z rastlinných potravín, ako je ovocie, zelenina a obilniny. Pridanie vlákniny do jedálnička má mnoho výhod. Medzi hlavné výhody konzumácie vlákniny patrí znižovanie hladiny cholesterolu v krvi, podpora dobrého trávenia a podpora pri chudnutí. Vláknina môže tiež znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Vláknina a zdravé trávenie
Vláknina je polysacharid, ktorý prechádza tráviacim traktom bez zmeny. Pôsobí ako kefa, ktorá čistí črevá. Nevstrebáva sa a preto má pre organizmus nulovú energetickú hodnotu. Preto, ak trpíte zápchou, pridávanie vlákniny do stravy vám môže pomôcť. Vyprázdňovanie bude pravidelnejšie a častejšie a vláknina zabráni namáhaniu pri defekácii.
Druhy vlákniny
Existujú 2 druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.
Nerozpustná vláknina podporuje pohyb materiálu tráviacim traktom a zvyšuje objem stolice a je dôležitá pri problémoch so zápchou alebo pri nepravidelnej stolici.
Rozpustná vláknina sa rozpúšťa vo vode a vytvára gél. Tento typ vlákniny môže pomôcť pri liečbe hnačky.
Účinky vlákniny
Zvýšenie množstva vlákniny v strave môže pomôcť kontrolovať množstvo cholesterolu a cukru v krvi. Rozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v ovocí a v niektorých druhoch zeleniny, bráni vstrebávaniu cholesterolu v črevách a tak pomáha znížiť množstvo cholesterolu v krvi. Rozpustná vláknina spomaľuje rozklad a vstrebávanie jednoduchých sacharidov, čo pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi na nízkej úrovni.
Chudnutie s vlákninou
Nakoľko vláknina nemôže byť absorbovaná črevami, nedodáva telu žiadne kalórie. Vláknina, najmä tá rozpustná, zaberá miesto v žalúdku, preto máte po jej zjedení pocit plnosti dlhší čas. Práve tento fakt vám pomôže menej jesť, čo je dôležitou súčasťou pri zdravom chudnutí. Aj keď vláknina sama o sebe nespôsobí významné chudnutie, môže uľahčiť zmenu v životnom štýle, ktorý prichádza práve pri chudnutí a zbavovania sa telesného tuku.
Rakovina verzus vláknina
Rakovina hrubého čreva je hlavným typom rakoviny mužov aj žien. Strava s vysokým obsahom vlákniny je spojená s prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva. Avšak samotná vláknina nezabraňuje vzniku rakovine hrubého čreva.
Foto © Natika - Fotolia.com
Diskusia k článku Vláknina a jej pozitívne účinky na telo
Powered by Facebook Comments