Vitamín K

21 marca, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2755
zdroje vitamínu k - špenát

Vitamín K má niekoľko dôležitých funkcií. Jednou z nich je napríklad to, že pomáha pri budovaní silných kostí. Avšak najdôležitejšou funkciou je práve jeho účinok pri zrážaní krvi. Vitamín K je nevyhnutný na správne hojenie rán.

Vitamín K a jeho zdroje

Dobrými zdrojmi vitamínu K sú:

  • zelená listová zelenina, ako brokolica, kel, karfiol a špenát
  • rastlinné oleje
  • obilie
  • malé množstvo možno nájsť aj v mäse a mliečnych výrobkoch
  • vitamín K je tiež produkovaný baktériami v čreve

Koľko vitamínu K tomu potrebujeme

Dospelí potrebujú denne približne 0,001 mg vitamínu K na každý kilogram svojej telesnej hmotnosti.

Napríklad, niekto kto váži 65 kg potrebuje 0,065 mg na deň vitamínu K, zatiaľ čo osoba, ktorá váži 75 kg by potrebovala 0,075 mg na deň.

Vitamín K, ktorý vaše telo hneď nevyužije, telo si ho uloží v pečeni pre budúce použitie. Takže nie je nutné ho do svojho jedálnička zaraďovať každý deň.

Čo sa stane, keď užijete príliš veľa vitamínu K

Nie je dostatok dôkazov o tom, že by mali vysoké dávky vitamínu K prijímané každý deň nejaké účinky.

Keď budete jesť zdravú a vyváženú stravu, budete tak prijímať dostatok vitamínu K a nemusíte sa báť jeho deficitu. Ak užívate suplementy vitamínu K, neužívajte ich príliš dlho, pretože by to mohlo byť škodlivé pre vaše zdravie.

Ilustračné foto © Viktor - Fotolia.com

Prečítajte si viac: Vápnik




Diskusia k článku Vitamín K

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Vitamín K