Vápnik

20 marca, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4486
zdroje vápniku - mliečne výrobky

Vápnik alebo iným názvom kalcium patrí minerálne prvky, ktoré sú nevyhnutné pre človeka. Vápnik má radu zdraviu prospešných účinkov.

Vápnik a jeho účinky

  • pomáha budovať silné kosti a zuby
  • reguluje svalové kontrakcie, vrátane srdcového tepu
  • zabezpečuje zvyčajne vznik krvnej zrazeniny

Nedostatok vápnika môže viesť k ochoreniu nazývaného krivica.

Zdroje vápnika

Dobrými zdrojmi vápnika sú:

  • mlieko, syry a ďalšie mliečne výrobky okrem masla
  • zelená listová zelenina, ako je brokolica, kapusta, ibištek, ale nie špenát
  • sójové bôby, hrach a fazuľa
  • tofu
  • sójové nápoje s prídavkom vápnika
  • orechy, mandle
  • ryby, kde sa jedia aj kosti, ako sú napr. sardinky

Koľko vápnika potrebujeme

Dospelí potrebujú 700 mg vápnika denne.

Čo sa stane, keď užijete príliš veľa vápnika

Ľudia, ktorí užívajú vysoké dávky vápnika môžu mať bolesti brucha a vyskytuje sa aj hnačka.

Mali by sme jesť dostatok vápnika v pestrej a vyváženej strave. Ak budete užívať vápnikové doplnky, neužívajte ich príliš veľa.

Ilustračné foto © Lilyana Vynogradova - Fotolia.com

Prečítajte si viac: Železo




Diskusia k článku Vápnik

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Vápnik