Zemiakové chipsy pozná asi každý, ale počuli ste už o zeleninových chipsoch? Zeleninové chipsy sú vyrobené z rôznych druhov zeleniny ako napríklad sladké zemiaky, petržlen, mrkva, repa, uhorka, cvikla a mnohé ďalšie chutné zeleninky. Zeleninové chipsy môžete nájsť v obchode, ale taktiež si ich môžete vyrobiť doma.
Zeleninové chipsy - tuk a kalórie
Jedna porcia zeleninových chipsov obsahuje 130 až 160 kalórií. Zeleninové chipsy po zjedení potlačia pocit hladu a poskytnú dostatok energie, kým nenastane čas na ďalšie jedlo. Zeleninové chipsy môžu mať vysoký obsah tuku (podľa toho, ako sú pripravené), jedna porcia môže obsahovať až 10 gramov tuku. Zeleninové chipsy sú alternatíva za surovú zeleninu, sú chrumkavé a výborné ako olovrant, ak sa snažíte schudnúť a nemáte po ruke žiadnu zeleninu.
Zeleninové chipsy - sacharidy a vláknina
Zeleninové chipsy v jednej porcii obsahujú 15 až 24 gramov sacharidov. Sacharidy sú potrebné pre telo ako zdroj energie. V zeleninových chipsoch je aj vláknina v množstve 3 gramy v jednej porcii. Vláknina pomáha predchádzať zápche a hnačke a udržuje črevá zdravé.
Zeleninové chipsy - bielkoviny
Zeleninové chipsy obsahujú iba 1-2 gramy bielkovín, preto je potrebné doplniť jedálny lístok o potraviny bohaté na bielkoviny. K zeleninovým chipsom môžete zvoliť omáčku na báze mlieka, zvýšite tak príjem bielkovín, ale aj viac tukov a kalórií ako je potrebné.
Zeleninové chipsy - vitamíny a minerály
Zeleninové chipsy sú výborným zdrojom vitamínov A a C. Jedna porcia zeleninových chipsov obsahuje až 25 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A a až 20 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Z minerálnych látok obsahujú vápnik a železo.
Treba si však dávať pozor na sodík. Kupované chipsy obsahujú až 290 mg sodíka. Limit sodíka v dennom príjme je 1500 mg. Vysoký obsah sodíka v potrave spôsobuje riziko mozgovej mŕtvice a problémy so srdcom.
Ilustračné foto © bit24 - Fotolia.com
Diskusia k článku Sú zeleninové chipsy zdravé?
Powered by Facebook Comments