Stravovanie pri rakovine

12 februára, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3729
stravovanie pri rakovine

Pri liečbe rakoviny je veľmi dôležité upraviť jedálny lístok. Nakoľko sa zvyšujú energetické požiadavky na organizmus v procese bojovania proti tejto zákernej chorebe, musíme dbať aj na to, čo zjeme.

Veľmi dôležité zložky jedálnička chorého sú hlavne vo forme antioxidantov. Antioxidanty detoxikujú cudzorodé látky, ochraňujú nukleové kyseliny pred karcinogénmi a pred ničivým účinkom voľných kyslíkových radikálov.

Ďalej treba dbať na zvýšený príjem vitamínov A, C, E, D a kyseliny listovej, ktoré sú taktiež veľmi osožné.

Preventívny protinádorový účinok pre organizmus zabezpečujú stopové prvky selén a zinok. Selén a zinok sí nenahraditeľné pre optimálnu funkciu imunitných ochranných systémov tela.

Veľmi dôležitú úlohu v procese ochrany organizmu pred rakovinovými bunkami spĺňajú nasledovné zložky potravín: vláknina (hlavne nerozpustná), betakarotén, flavonoidy, polyfenoly, n-3 a n-9 nenasýtené mastné kyseliny, esenciálne aminokyseliny a proteíny.

Ilustračné foto © slavomir pancevac - Fotolia.com

Prečítajte si viac: Otruby a Dukanova diéta




Diskusia k článku Stravovanie pri rakovine

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Stravovanie pri rakovine