Zdravé jedlo sa často mylne spája s nie moc lahodnou a nevýraznou chuťou. Nie všetko, čo je zdravé musí však byť nevyhnutne bez chuti, prípadne mdlé a nevýrazné. Pestrosť chutí a zároveň zdravú vyváženú stravu nájdeme v mnohých svetových kuchyniach. Najlepším príkladom sú japonská a indická kuchyňa, kde sa pestrosť chutí, farieb a vnemov dosahuje najmä orientálnymi koreninami, unikátnymi a čerstvými prírodnými surovinami. Ak by sme si urobili výlet za chutnými a nízkokalorickými špecialitami, pravdepodobne by sme navštívili týchto 5 destinácií:
Španielsko
Španieli si nedávajú jedno hlavné jedlo na večeru, ale volia cestu viacerých chutí a tzv. snackov, ktoré sa v Španielsku označujú pod pojmom tapas. Tapas sú viaceré druhy jedál v menších porciách, ktoré zasýtia žalúdok, oklamú chuťové poháriky a dopomôžu ľahkému spánku, pretože v skutočnosti zjeme menej, akoby sme si na tanier obvykle naložili.
TIP: Dajte si na večeru jedlá a špeciality v porciách podobných porciám tapas. Dobrou voľbou je restovaná zelenina, pita chlieb, kuracie špízy či celozrnná bageta. Pripravíte si tak pestrú a zdravú večeru, na ktorej si pochutí naozaj každý.
Európa
Európania čoraz častejšie ochucujú svoje šaláty morskou soľou. Na rozdiel od tej kuchynskej, nie je spracovaná a uchováva si viac prirodzených minerálov. Aj keď sú chuťovo rovnaké, morská soľ má väčšie kryštáliky, takže jej potrebujete menej.
TIP: Používajte v kuchyni častejšie morskú soľ. Správne množstvo nemusí ohroziť vaše zdravie. Preto soľte s rozumom.
Stredný východ a India
Potrebujete znížiť príjem sodíka? Nahraďte soľ v strave koreninami. Navyše niektoré druhy korenín bojujú so zápalmi v tele. Ako základ do svojho jedálnička zaraďte ryžu, kuskus, jahňacie a kuracie mäso. Variabilitu si zaručíte pridaním rôznych typov korenín: rasca, koriander, zázvor, kumín, sumach, kurkuma a škorica.
TIP: Pohrajte sa s korením. Pripravte si vlastnú koreninovú zmes a použite ju na dochutenie vykosteného kuracieho mäsa. Zmiešajte v miske napríklad škoricu, koriander, kumín a zázvor. Zmesou potrite mäso a nechajte ho hodinu marinovať. Namarinované mäso pripravte na grile. Podľa vlastnej chuti môžete meniť pomer korenín, zloženie a tak vždy získať novú chuť.
Japonsko
Japonci pripravujú jedlo najčastejšie v parnom bambusovom koši. Je to rýchly a ľahký spôsob ako udržať v potrave všetky živiny a udržať jedlo ľahko stráviteľné. Jedlo pripravované v pare je zdravé a ponecháva prirodzenú farbu.
TIP: Varte na pare (na našom trhu je široká ponuka parných hrncov), prípadne v bambusových košoch. Ak máte v dosahu ázijskú reštauráciu, či trh, opýtajte sa na bambusové koše. Do dostatočne veľkého a širokého hrnca nalejte trochu vody, alebo vývaru a položte naň bambusový kôš. Keď voda zovrie, vysteľte kôš kapustovými listami, na ktoré rozmiestnite potraviny, ktoré použijete pri príprave večere. Jedlo, prípadne suroviny, ktoré si vyžadujú dlhšiu dobu prípravy, umiestnite do spodnej časti.
Afrika a Stredný východ
V našej kuchyni je zvykom prijímať škrobové sacharidy až dodatočne, teda ako prílohu v podobe cestovín alebo ryže. Africká kuchyňa používa celozrnné potraviny ako súčasť hlavného jedla. Napríklad dusené mäso s bohatými omáčkami a ryžou. Typickým jedlom je šalát Tabbouleh, ktorý obsahuje nakrájané paradajky, uhorky, petržlen, citrónovú šťavu, olivový olej a na pare uvarené pšeničné zrná.
TIP: Vyberajte si zdravšie, celozrnné prílohy a potraviny. Preskočte bielu ryžu, zemiaky, cestoviny a zásobte sa quinou, prosom a pohánkou. Celozrnná strava udrží pocit sýtosti dlhšie a často majú nižší glykemický index (číslo od 0 do 100, ktoré udáva, ako dlho sa cukor v jedle vstrebáva). Vyskúšajte si doma pripraviť pilaf: na panvici opražte obilninu na olivovom oleji, pridajte kuracie mäso, zeleninu a zalejte ich vývarom. Ku koncu môžete do jedla pridať hrsť mandlí alebo sušených hrozienok.
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Spoznajte najzdravšie jedlá sveta
Powered by Facebook Comments