Sója patrí medzi najzdravšie strukoviny. Pochádza z Číny, kde sa už od nepamäti využívala na výživu ľudstva. Sója má pre svoje špecifické zloženie význam v rôznych diétach. Využíva sa pri celiakii, pri neznášanlivosti laktózy a ako náhrada pri neznášanlivosti bielkovín kravského mlieka. Taktiež je vhodná pre diabetikov, nakoľko má nízky obsah sacharidov.
Sója má mimoriadne postavenie medzi ostatnými strukovinami z viacerých dôvodov. V porovnaní s inými strukovinami je sója zdrojom všetkých bielkovín, vďaka čomu konkuruje vajciam či mäsu. Sójový olej obsahuje až 60 % nenasýtených mastných kyselín. Sója má vysoký obsah bielkovín a vysoký obsah lecitínu, ktorý podporuje činnosť mozgu. V sóji taktiež môžeme nájsť izoflavón, je to druh rastlinného estrogénu, ktorý vyrovnáva hladinu estrogénu v tele. Izoflavón priaznivo ovplyvňuje aj hustotu kostí, čím chráni pred osteoporózou.
Spotreba sóje a sójových výrobkov vo svete neustále narastá. Je tomu tak kvôli viacerým faktorom. S narastajúcimi cenami mäsa vo svete siahajú ľudia po lacnejších možnostiach príjmu plnohodnotných bielkovín. Bielkoviny zo strukovín sú lacnejšie a ich vhodnou kombináciou dodáte telu potrebné množstvo bielkovín. Sója je dobre stráviteľná a nemusíte ju špeciálne doma skladovať. Je vhodnou potravinou na prípravu rýchlych a chutných pokrmov.
Na sóji si môžete pochutnávať v rôznych podobách, ako tofu, tamari, miso, shoyu, edamame, tempeh čo sójové mlieko.
Sója obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov.
Minerálne látky: P, K, Fe, Ca, Cu, Mg, Mn, Na, Co, Mo, Ni
Vitamíny: vitamíny skupiny B, vitamín A, D a E
Ilustračné foto © Vasilius - Fotolia.com
Diskusia k článku Sója, zdravá voľba v jedálničku
Powered by Facebook Comments