Ten, kto chce žiť zdravo a nevie sa zároveň zbaviť chuti na sladké, má mnoho možností výberu náhradných sladidiel. Sladidlá majú väčšinou nízky alebo žiadny obsah nežiaducich kalórií. Aspartám a sacharín sú najčastejšie požívané sladidlá. Prisládzame si s nimi kávu, čaj, ale nájdeme ich aj v iných potravinách a nápojoch.
Sacharín (E 954)
Sacharín bol prvýkrát použitý v roku 1879. Veľkej popularite sa tešil počas 1. a 2. svetovej vojny. Obľúbenosť začala upadať v sedemdesiatych rokoch, kedy sa objavili dôkazy o jeho nežiaducich účinkoch a dokonca o jeho priamej súvislosti s rakovinou. Toto tvrdenie sa však ozrejmilo neskôr, kedy sa zistilo, že spôsobuje rakovinu len u potkanov a laboratórnych myší.
Čítajte: Vláknina v potravinách
Aspartám (E 951)
Ako potravinové sladidlo bol aspartám prvýkrát predstavený v roku 1981. Niektoré štúdie poukázali možnú súvislosť medzi konzumáciou aspartámu a niektorými druhmi rakoviny (leukémia, rakovina mozgu, lymfómov). S istotou to však žiaden výskum nepreukázal.
Obezita
Niektorí konzumenti sa vyhýbajú umelým sladidlám, pretože sa boja zvýšeného rizika obezity spojeného s konzumáciou nápojov a jedál sladených umelými sladidlami. Ľuďom s nadváhou a obéznym ľuďom sa odporúča práve klasický cukor a med zameniť za umelé sladidlo, či už aspartám alebo sacharín. Samozrejme, zvýšená spotreba umelého sladidla, podobne ako cukru, môže viesť k obezite, ale priama súvislosť preukázaná doposiaľ nebola.
Mohlo by vás zaujímať: Voda a pitný režim
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Škodí viac aspartám alebo sacharín?
Powered by Facebook Comments