Rozhodli ste sa držať redukčnú diétu a neviete si poradiť, ako by mal vyzerať váš jedálny lístok pri chudnutí? Musíte mať však na pamäti, že chudnutie musí byť zdravé a príjemné, nemôže narušiť vašu pohodu. Redukčná diéta je určená na zníženie telesnej hmotnosti, má byť však plnohodnotná a vyvážená.
Zásady pri redukčnej diéte
- pri redukčnej diéte by ste nemali pociťovať hlad, preto je dôležité, aby ste mali dostatočný prísun zeleniny a ovocia, nielenže zaženú hlad, ale majú aj nízku kalorickú hodnotu
- dôležitou súčasťou redukčnej diéty je, aby ste znížili príjem kalórií, t. z. obmedziť hlavne tuky a cukry
- stravu by ste mali prijímať v menších dávkach 5 – 6x za deň, vyvarujete sa tak nárazovému ukladaniu tuku pri prijímaní potravy 2 – 3x za deň
- najdôležitejšou zásadou pri redukčnej diéte je trpezlivosť, úspešné zahájenie redukčnej diéty a hlavne vedieť sa vzdať zlých stravovacích návykov
Jedálny lístok redukčnej diéty
- pestrosť a vyváženosť (v redukčnej diéte majú byť zahrnuté rôzne druhy potravín)
- základom redukčnej diéty sú potraviny, ktoré obsahujú polysacharidy (chlieb, cestoviny, ryža), najmenej energie obsahujú zemiaky
- zelenina (minálne 3x denne, nakoľko navodzujú pocit sýtosti a zaháňajú hlad)
- ovocie (aspoň 1x denne)
- sacharidy (dennej prijatej energie vo forme sacharidov má tvoriť 55 %)
- bielkoviny (pri redukčnej diéte sú vhodné aj rastlinné aj živočíšne zdroje bielkovín)
- tuky (dennej prijatej energie vo forme tukov má tvoriť maximálne 30 %, uprednostňujeme tuky rastlinné, nakoľko neobsahujú cholesterol)
Ilustračné foto © pressmaster - Fotolia.com
Prečítajte si viac: 5 prirodzených spôsobov ako dostať hormóny pod kontrolu
Diskusia k článku Redukčná diéta – zásady a jedálny lístok
Powered by Facebook Comments