Redukčná diéta – zásady a jedálny lístok

5 decembra, 2014 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  6441
redukčná diéta - jedálniček

Rozhodli ste sa držať redukčnú diétu a neviete si poradiť, ako by mal vyzerať váš jedálny lístok pri chudnutí? Musíte mať však na pamäti, že chudnutie musí byť zdravé a príjemné, nemôže narušiť vašu pohodu. Redukčná diéta je určená na zníženie telesnej hmotnosti, má byť však plnohodnotná a vyvážená.

Zásady pri redukčnej diéte

  • pri redukčnej diéte by ste nemali pociťovať hlad, preto je dôležité, aby ste mali dostatočný prísun zeleniny a ovocia, nielenže zaženú hlad, ale majú aj nízku kalorickú hodnotu
  • dôležitou súčasťou redukčnej diéty je, aby ste znížili príjem kalórií, t. z. obmedziť hlavne tuky a cukry
  • stravu by ste mali prijímať v menších dávkach 5 – 6x za deň, vyvarujete sa tak nárazovému ukladaniu tuku pri prijímaní potravy 2 – 3x za deň
  • najdôležitejšou zásadou pri redukčnej diéte je trpezlivosť, úspešné zahájenie redukčnej diéty a hlavne vedieť sa vzdať zlých stravovacích návykov

Jedálny lístok redukčnej diéty

  • pestrosť a vyváženosť (v redukčnej diéte majú byť zahrnuté rôzne druhy potravín)
  • základom redukčnej diéty sú potraviny, ktoré obsahujú polysacharidy (chlieb, cestoviny, ryža), najmenej energie obsahujú zemiaky
  • zelenina (minálne 3x denne, nakoľko navodzujú pocit sýtosti a zaháňajú hlad)
  • ovocie (aspoň 1x denne)
  • sacharidy (dennej prijatej energie vo forme sacharidov má tvoriť 55 %)
  • bielkoviny (pri redukčnej diéte sú vhodné aj rastlinné aj živočíšne zdroje bielkovín)
  • tuky (dennej prijatej energie vo forme tukov má tvoriť maximálne 30 %, uprednostňujeme tuky rastlinné, nakoľko neobsahujú cholesterol)

Ilustračné foto © pressmaster - Fotolia.com





Diskusia k článku Redukčná diéta – zásady a jedálny lístok

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Redukčná diéta – zásady a jedálny lístok