Redukčná diéta – jedálny lístok a povolené potraviny

31 decembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  9942
redukčná diéta - jedálniček - povolené potraviny

Redukčná diéta je vhodná pre ľudí, ktorí chcú znížiť svoju telesnú hmotnosť. Redukčná diéta je taktiež vhodná pre diabetikov, či pre ľudí, ktorí majú nadmernú hmotnosť a majú iné ochorenia.

Pri redukčnej diéte je dôležité upraviť jedálny lístok a vyhýbať sa zakázaným potravinám, aby bola diéta účinná. Vhodné potraviny pri redukčnej diéte a na lepšie chudnutie treba do jedálneho lístka zaradiť v čo najväčšom množstve.

 

Prečítajte si, ktoré potraviny sú zakázané pri redukčnej diéte.

Povolené potraviny pri redukčnej diéte

ovocie - pri redukčnej diéte sú povolené všetky druhy ovocia, môžu sa podávať aj dia kompóty, ovocie podávame hlavne čerstvé. Do jedálnička zaraďujeme hlavne jablká, grepy, citróny, pomaranče, mandarinky, marhule, broskyne, slivky, kiwi, ríbezle, maliny, jahody, čerešne, višne

zelenina - zo zeleniny sú pri redukčnej diéte povolené všetky druhy zeleniny, sterilizované aj mrazené. Do jedálnička zaraďujeme mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, karfiol, špenát, tekvicu, kapustu, kel, hlávkový šalát, cesnak, cibuľu, chren, fazuľku, hrášok, brokolicu, baklažány, cuketu, patizón, uhorky, papriku, paradajky, kapustu, čínsku kapustu

polievky - len čistý zeleninový alebo mäsový bujón

mäso - chudé druhy mäsa (chudé hovädzie, bravčové, teľacie), kurča, morka, králik, holub, ryby (losos, treska, filé, pstruh, šťuka), zverina. Z mäsových výrobkov zaraďujeme do jedálneho lístka: šunka, diétna saláma, šunková saláma, údené karé, jemné párky, hydinové špeciality

prílohy - pomerne malý energetický obsah majú zemiaky (varené, dusené, varené v šupke, zemiaková kaša), cestoviny, dusená ryža, tarhoňa, noky, slovenská ryža, kysnutá a zemiaková knedľa. Prílohu podávame v polovičnej dávke a knedľu maximálne 2 ks.

mlieko a mliečne výrobky - nízkotučný syr, tvarok, jogurt, nízkotučné mlieko a mliečne výrobky, acidofilné mlieko, kefír, mliečna hrudka

bezmäsité jedlá a múčniky - bezmäsité jedlá podávame hlavne zeleninové, napr. zeleninové rizoto, hubové rizoto, plnená zelenina (paradajky, kaleráb, cuketa, zemiaky), zapekaná brokolica, karfiol, gratinovaná špargľa, ďalej karbonátky (kapustový, zeleninový, brokolicový). Múčniky sladíme výhradne umelými sladidlami, ale najlepšie je ich nahrádzať ovocím, kompótom alebo ovocnými šalátmi.

omáčky a prívarky - pri redukčnej diéte podávame obmedzene, zriedkavo sa môže len paradajková a chrenová omáčka a zemiakový prívarok

nápoje - minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje (sladené umelými sladidlami), dia kakao, dia biela káva, dia švédsky čaj, mlieko, dia káva nescafé, turecká káva, občas 2dl suchého vína, občas 5cl alkoholu

koreniny - z korenín pri redukčnej diéte používame hlavne jemné koreniny, čerstvé bylinky, cibuľu a cesnak

Ilustračné foto © Africa Studio - Fotolia.com





Diskusia k článku Redukčná diéta – jedálny lístok a povolené potraviny

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Redukčná diéta – jedálny lístok a povolené potraviny