Redukčná diéta je vhodná pre ľudí, ktorí chcú znížiť svoju telesnú hmotnosť. Redukčná diéta je taktiež vhodná pre diabetikov, či pre ľudí, ktorí majú nadmernú hmotnosť a majú iné ochorenia.
Pri redukčnej diéte je dôležité upraviť jedálny lístok a vyhýbať sa zakázaným potravinám, aby bola diéta účinná. Vhodné potraviny pri redukčnej diéte a na lepšie chudnutie treba do jedálneho lístka zaradiť v čo najväčšom množstve.
Prečítajte si, ktoré potraviny sú zakázané pri redukčnej diéte.
Povolené potraviny pri redukčnej diéte
ovocie - pri redukčnej diéte sú povolené všetky druhy ovocia, môžu sa podávať aj dia kompóty, ovocie podávame hlavne čerstvé. Do jedálnička zaraďujeme hlavne jablká, grepy, citróny, pomaranče, mandarinky, marhule, broskyne, slivky, kiwi, ríbezle, maliny, jahody, čerešne, višne
zelenina - zo zeleniny sú pri redukčnej diéte povolené všetky druhy zeleniny, sterilizované aj mrazené. Do jedálnička zaraďujeme mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, karfiol, špenát, tekvicu, kapustu, kel, hlávkový šalát, cesnak, cibuľu, chren, fazuľku, hrášok, brokolicu, baklažány, cuketu, patizón, uhorky, papriku, paradajky, kapustu, čínsku kapustu
polievky - len čistý zeleninový alebo mäsový bujón
mäso - chudé druhy mäsa (chudé hovädzie, bravčové, teľacie), kurča, morka, králik, holub, ryby (losos, treska, filé, pstruh, šťuka), zverina. Z mäsových výrobkov zaraďujeme do jedálneho lístka: šunka, diétna saláma, šunková saláma, údené karé, jemné párky, hydinové špeciality
prílohy - pomerne malý energetický obsah majú zemiaky (varené, dusené, varené v šupke, zemiaková kaša), cestoviny, dusená ryža, tarhoňa, noky, slovenská ryža, kysnutá a zemiaková knedľa. Prílohu podávame v polovičnej dávke a knedľu maximálne 2 ks.
mlieko a mliečne výrobky - nízkotučný syr, tvarok, jogurt, nízkotučné mlieko a mliečne výrobky, acidofilné mlieko, kefír, mliečna hrudka
bezmäsité jedlá a múčniky - bezmäsité jedlá podávame hlavne zeleninové, napr. zeleninové rizoto, hubové rizoto, plnená zelenina (paradajky, kaleráb, cuketa, zemiaky), zapekaná brokolica, karfiol, gratinovaná špargľa, ďalej karbonátky (kapustový, zeleninový, brokolicový). Múčniky sladíme výhradne umelými sladidlami, ale najlepšie je ich nahrádzať ovocím, kompótom alebo ovocnými šalátmi.
omáčky a prívarky - pri redukčnej diéte podávame obmedzene, zriedkavo sa môže len paradajková a chrenová omáčka a zemiakový prívarok
nápoje - minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje (sladené umelými sladidlami), dia kakao, dia biela káva, dia švédsky čaj, mlieko, dia káva nescafé, turecká káva, občas 2dl suchého vína, občas 5cl alkoholu
koreniny - z korenín pri redukčnej diéte používame hlavne jemné koreniny, čerstvé bylinky, cibuľu a cesnak
Ilustračné foto © Africa Studio - Fotolia.com
Diskusia k článku Redukčná diéta – jedálny lístok a povolené potraviny
Powered by Facebook Comments