Kivi poznáme len veľmi okrajovo. Je stále podceňovaným zdrojom vitamínov. Pochádza z Číny a v súčasnosti sa pestuje najmä Austrálii, na Novom Zélande a Kalifornii. Konzumuje sa vnútro plodu bez hnedej chlpatej šupky a neškodné sú aj malé čierne jadierka.
Nutričné zloženie plodu kivi
Kivi je výborným zdrojom vlákniny. Pohár nakrájaného kivi ovocia obsahuje až 5 g vlákniny. Tá nás zasýti, podporí správne fungovanie zažívacieho systému a pomáha znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu.
Kivi je predovšetkým vitamínovou bombou, pričom obsahuje viac vitamínu C ako pomaranče. Ak si dáte porciu kivi, prijmete takmer 270 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Céčko je antioxidant, ktorý pôsobí preventívne proti chorobám. Dostatočný príjem vitamínu C je nevyhnutný pre tvorbu a opravu tkanív a ciev, chrupaviek, šliach a kože. Taktiež pomáha chrániť pred respiračným problémami, ktoré môžu viesť k astme u detí. Kivi obsahuje aj vitamín K, dôležitý pre správne spracovanie vitamínu D. Jedna porcia obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu E a kyseliny listovej.
Kivi je zdrojom draslíka, ktorý pomáha v tele udržať tekutiny a otpimálny pomer ostatných minerálov v organizme človeka. Nízka hladina draslíka vedie k telesnej slabosti, cievnej príhode a nepravidelnému srdcovému rytmu. Jeden pohár kivi obsahuje viac draslíka ako banán.
Veľkou výhodou kivi je jej nízkokalorický obsah. Jedno stredne veľké ovocie obsahuje 46 kalórií, ktoré z neho robia ideálne diétne ovocie a doplnok diétnych jedálničkov. Najlepšie môžete využiť potenciál tohto ovocia tak, že ho pridáte do svojich obľúbených raňajkových cereálií, alebo ako kokteil z lístkami mäty a jahodami.
Využitie kivi v kuchyni
Kivi je výborné aj v sušenej podobe, kedy sa uchovávajú prospešné látky oveľa viac ako pri mrazení. Kivi je vhodné na grilovanie ako príloha k mäsovým špecialitám. Klasickou verziou sú ovocné šaláty a kokteily, prípadne nízkokalorická zmrzlina.
V letných mesiacoch vám určite dobre padne sorbet z kivi alebo osviežujúci exotický ovocný šalát.
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Prečo je kivi také zdravé?
Powered by Facebook Comments