Cvikla nepatrí ku každodenným zložkám nášho jedálnička. Napriek tomu je to zelenina so širokospektrálnym účinkom na naše zdravie, ale aj krásu. Jej veľkou výhodou je rýchla príprava, zaujímavá chuť a nevšedná farba, ktorú môžeme využiť aj ako dekoračný prvok na tanieri.
Diétna cvikla
Veľkým plusom cvikly, alebo tzv. červenej repy je, že neobsahuje takmer žiadne nenasýtené a nasýtené tuky, čo z nej robí ideálnu diétnu potravinu. Má jemne sladkastú chuť, ktorá pomáha v boji s túžbou po sladkostiach a rôznych sladkých dobrôtkach. Cukor obsiahnutý v cvikle je výborným palivom pre náš organizmus.
Cvikla a vitamíny
Cvikla obsahuje veľa vitamínov a stopových prvkov ako sodík, vápnik a horčík. V boji s nachladnutiami a oslabenou imunitou sa určite hodí vysoký obsah vitamínu A a C a niacínu.
Cviklu by si mali obľúbiť najmä tehotné ženy a ženy plánujúce potomstvo, pretože obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá podporuje rast nových buniek. Má aj ochranné účinky na srdce a blahodarný vplyv na červené krvinky.
Netreba zabúdať ani na vlákninu, ktorá podporuje trávenie, pomáha odstraňovať z tela toxíny a má vynikajúce sýtiace vlastnosti. Tento červený bojovník sa osvedčil v boji s niektorým druhmi rakoviny, hlavne však rakovinou hrubého čreva, pretože má očistný účinok a obnovuje zdravé sliznice čreva.
Dostupnosť cvikly
Veľkou výhodou cvikly je jej celoročná dostupnosť a fakt, že sa môže konzumovať upravená na mnoho spôsobov a taktiež aj v surovej forme. Stačí si ju uložiť do chladničky a párkrát za deň si odrezať plátok a dochutiť si ním jedlo.
Vďačnou formou je aj cviklová šťava, ktorá už pri vypití 50 až 100 ml dvakrát denne zlepšuje problémy s krvou (málokrvnosťou), vypadávaním vlasov, či problémami s pokožkou. Pozor však na množstvo vypitej šťavy, hlavne ak s cviklovou šťavou len začíname. Viac ako 100 ml vypitých na jeden dúšok môže vyvolať nevoľnosť, zvracanie, či až príliš silnú očistnú reakciu. Preto je cviklovú šťavu vhodné riediť s inou ovocnou či zeleninovou šťavou a postupne pomer cviklovej šťavy zvyšovať.
Cviklu môžeme označiť ako jednu z univerzálnych potravín, ktorá by mala patriť do nášho jedálnička podobne ako napríklad zemiaky. Existuje mnoho inšpiratívnych receptov na jej prípravu a podávanie. Vyskúšajte si pripraviť napríklad cviklu so zázvorom.
Ilustračné foto Fotolia.com
Diskusia k článku Prečo by nemala chýbať cvikla na tanieri
Powered by Facebook Comments