Melasa je vedľajší produkt pri výrobe cukru. Je tmavej farby, hustej konzistencie a je bohatá na minerálne látky. Vyrába si extrakciou z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy, uchováva rad minerálov, vďaka čomu je výživnejšia v porovnaní s bežným cukrom. Melasa sa môže pridávať do koktailov či pri príprave pečiva. Melasa má charakteristickú chuť a vďaka svojmu zloženiu je aj zdravá, preto by nemala chýbať v jedálničku.
Sacharidy v melase
¼ šálky melasy dodáva telu takmer 250 kalórií vo forme jednoduchých cukrov. Tieto sacharidy sa ľahko absorbujú tráviacim systémom, vďaka čomu vám dodáva okamžitý prísun energie. Sacharidy z melasy sa ukladajú vo svaloch a v pečeni vo forme glykogénu, vďaka čomu si telo dokáže nájsť zdroj energie počas ťažkej fyzickej námahy.
Čítajte: Je aspartám zdraviu škodlivý?
Melasa je dobrým zdrojom magnézia
Denná potreba magnézia je priemerne 310 až 420 mg. ¼ šálky melasy dodáva telu až 200 mg horčíka. Horčík je dôležitý pre udržanie si dobrého imunitného systému a taktiež je dôležitý pre zdravie kostí a svalov. Melasa pridaná do jedálnička každý deň, pomáha udržiavať fyziologickú hodnotu horčíka na optimálnej úrovni.
Mangán v melase
Telo potrebuje denne prijať 1,8 až 2,3 mg mangánu. ¼ šálky melasy obsahuje 1,3 mg mangánu, čo predstavuje viac ako 50 percent denne dávky. Mangán je kofaktorom pre metabolické enzýmy a taktiež zohráva dôležitú úlohu pri antioxidačných reakciách.
Melasa a meď
¼ hrnčeka melasy obsahuje 0,9 mg medi, čo predstavuje takmer polovicu odporúčanej dennej dávky tejto mikroživiny. Meď je dôležitá pri metabolizovaní železa a taktiež pomáha získavať energiu z prijatých potravín, ktoré počas dňa zjete. Funkcia medi je syntetizovať spojivové tkanivo a je neoddeliteľnou súčasťou nervového systému.
Čítajte: Exotické ovocie, ktoré podporuje trávenie
Melasa je dobrým zdrojom železa
¼ šálky melasy obsahuje až 4 mg železa. Predstavuje to 25 až 50 percent dennej potreby železa, avšak závisí to od veku a pohlavia. Železo je súčasťou hemoglobínu, ktorý je súčasťou červených krviniek, vďaka ktorému je krvinka schopná prenášať kyslík do všetkých tkanív v tele. Nedostatočný príjem železa vedie k anémii a pravidelná konzumácia melasy môže znížiť riziko vzniku anémie spôsobenej z nedostatku železa.
Melasa obsahuje veľa draslíka
Melasa je bohatá na draslík, ktorý dodáva blahodarné účinky na zdravie. V ¼ šálky melasy sa nachádza okolo 1200 mg draslíka, čo predstavuje 25 percent odporúčanej dennej dávky. Draslík slúži na správne fungovanie organizmu, na prenos nervových signálov, na svalové kontrakcie, na správne fungovanie srdca, udržiava rovnováhu tekutín v tele a reguluje krvný tlak.
Mohlo by vás zaujímať: 5 potravín, ktoré vám pomôžu posilniť imunitný systém
Ilustračné foto © monamakela.com - Fotolia.com
Diskusia k článku Pozitívne účinky melasy na organizmus človeka
Powered by Facebook Comments