Pozitíva konzumácie olív

17 februára, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3589

Olivy sú ovocie rastúce na stromoch. Zrelé olivy môžu mať buď čiernu alebo zelenú farbu. Existuje množstvo odrôd olív, ktoré sa medzi sebou líšia farbou, veľkosťou, tvarom, chuťou a pôvodom. Olivy zozbierané rovno zo stromu sa nedajú hneď konzumovať, nakoľko sú veľmi horké. Olivy sa po zbere špeciálne spracovávajú, čím vzniká ich typická olivová chuť.

Obsah tukov v olivách

Olivy rastú na stromoch s názvom Olea europaea. Už z názvu možno vyčítať aj ich hlavné zloženie a pôvod. Olea v latinčine znamená oleje, čo znamená, že olivy majú vysoký obsah tuku. 75% tukov v olivách je tvorených kyselinou olejovou a mononenasýtenými tukmi, ktoré majú množstvo zdravotných výhod, ako sú napríklad výborné protizápalové vlastnosti a znižovanie hladiny LDL „zlého“ cholesterolu v krvi. Europaea znamená, že pôvod olív je z oblasti Stredomoria v Európe.

Olivy sú výborným zdrojom vitamínu E

Vitamín E patrí medzi antioxidanty, ktoré podporujú funkciu imunitného systému a chránia telové bunky, bunky mozgu, pľúc a krvi pred poškodením. Jedna šálka olív zahŕňa viac ako 20 percent dennej odporúčanej dávky vitamínov A a E a vďaka prítomným tukom sú tieto vitamíny lepšie absorbovateľné v zažívacom trakte.

Ďalšie vitamíny nachádzajúce sa v olivách

Olivy okrem vitamínu E obsahujú aj ďalšie spektrum zdraviu prospešných vitamínov. Obsahujú vitamíny B1, B5, B6. Tieto vitamíny pomáhajú telu získať energiu z prijatých sacharidov. Niacín, ktorý sa tiež nachádza v olivách, je dôležitý pri tvorbe hormónov. Kyselina pantoténová je zase nevyhnutná pri tvorbe červených krviniek.

V 100 gramoch olív sa nachádza 403 IU vitamínu A a 230 mikrogramov beta karoténu. Vitamín A je dôležitý pre zdravé oči, pre správne fungovanie imunitného systému a pri produkcii červených krviniek. Beta karotén sa v tele premieňa na vitamín A, preto má rovnaké využitie ako vitamín A.

Ako vplývajú tuky v olivách na zdravé srdce

Väčšina tukov v olivách je mononenasýtených a práve tie sú zdraviu prospešné. Olivy patria k potravinám, ktoré sú jedným z najlepších zdrojov mononenasýtených tukov, spolu s avokádom a makadamovými orechmi. A práve konzumácia mononenasýtených tukov a taktiež polynenasýtených tukov prispieva k znižovaniu LDL, teda „zlého“ cholesterolu v krvi a k zvyšovaniu HDL, teda „dobrého“ cholesterolu v krvi.

Obsah sodíka v olivách

Hoci olivy ponúkajú celý rad priaznivých účinkov na zdravie, sú bohaté na zdravé tuky a vlákninu, mali by byť konzumované v primeranom množstve. Konzervované olivy majú vysoký obsah sodíka. Šesť celých olív olív z konzervy obsahuje približne 270 mg sodíka, čo predstavuje približne 12 percent z odporúčanej dennej dávky. Pre zachovanie si zdravia je dôležité všímať si príjem sodíka, aj keď pochádza zo zdravých potravín.

Prečítajte si viac: Pistácie a ich nutričné zloženie




Diskusia k článku Pozitíva konzumácie olív

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Pozitíva konzumácie olív