Alergia na arašidy sa zdá byť na vzostupe. U alergických ľudí na arašidy sa môžu vyvolať závažné reakcie po konzumácii tejto plodiny. Závažnosť reakcií závisí na tom, aký citlivý je jedinec a aké je množstvo zjedených arašidov.
Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú arašidy alebo akúkoľvek z týchto zložiek:
- umelé orechy
- oriešky
- za studena lisovaný alebo extrudovaný arašidový olej
- mleté orechy
- zmes orechov
- arašidové maslo
- arašidová múka
- arašidový bielkovinový hydrolyzát
Arašidy sa môžu niekedy vyskytovať aj v nasledujúcich potravinách:
- ázijské jedlá (najmä čínskej, indickej, indonézskej, thajskej a
- vietnamskej kuchyni), mexické jedlá
- pečivo (sušienky)
- sladkosti
- čili
- marcipán
- nugát
Jedálniček pri potravinovej alergii na arašidy
Raňajky – chlieb, jogurt, broskyňa, džús
Desiata – sušené marhule
Obed – hovädzie mäso, 2 krajce chleba, hlávkový šalát, paradajka, mrkva
Olovrant – mlieko
Večera – kura, španielska ryža, zelený hrášok, hrnček mlieka
Foto © Africa Studio - Fotolia.com
Prečítajte si viac: Diéta podľa krvnej skupiny A – neutrálne potraviny
Diskusia k článku Potravinová alergia na arašidy
Powered by Facebook Comments