Potravinová alergia – alergia na vajcia

24 februára, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2642
alergia na vajcia

Alergia na vajcia sa podľa odhadov týka približne 1,5 % detí. Patrí tiež medzi potravinovú alergiu, ktorá je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcou v priebehu času.

Základom je vylúčenie vajíčok z jedálneho lístka. Veľmi dôležité je nielen vylúčiť vajíčka, ale naučiť sa aj čítať etikety v obchodoch, aby sa v potravinách nevyskytovali vajíčka v stopových množstvách a nevrátili sa tak alergické prejavy.

Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú vajcia alebo akúkoľvek z týchto zložiek:

  • albumín
  • vajcia (sušené, v prášku, pevné, bielko, žĺtok)
  • vaječný koňak
  • lyzozým
  • majonéza
  • pusinky
  • ovalbumín
  • surimi

Vajcia sa môžu niekedy vyskytovať aj v nasledujúcich potravinách:

  • pečivo
  • vaječné náhrady
  • lecitín
  • makaróny
  • marcipán
  • nugát
  • cestoviny

Ľudia s alergiou na vajcia by sa tiež mali vyhýbať vajciam z kačice, morky, husi, prepelice a pod.

Jedálniček pri potravinovej alergii na vajcia

Raňajky – celozrnný chlieb s margarínom, hrnček ovsenej kaše z nízkotučného mlieko, džús

Desiata – biely nízkotučný jogurt

Obed – kuracie prsia, zemiak so strúhaným syrom, paradajky, hrnček jahôd

Olovrant – pomaranč

Večera – zemiaková kaša, šunka, brokolica, hlávkový šalát, krajec celozrnného chleba, margarín

Foto © andriigorulko - Fotolia.com





Diskusia k článku Potravinová alergia – alergia na vajcia

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Potravinová alergia – alergia na vajcia