Alergia na vajcia sa podľa odhadov týka približne 1,5 % detí. Patrí tiež medzi potravinovú alergiu, ktorá je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcou v priebehu času.
Základom je vylúčenie vajíčok z jedálneho lístka. Veľmi dôležité je nielen vylúčiť vajíčka, ale naučiť sa aj čítať etikety v obchodoch, aby sa v potravinách nevyskytovali vajíčka v stopových množstvách a nevrátili sa tak alergické prejavy.
Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú vajcia alebo akúkoľvek z týchto zložiek:
- albumín
- vajcia (sušené, v prášku, pevné, bielko, žĺtok)
- vaječný koňak
- lyzozým
- majonéza
- pusinky
- ovalbumín
- surimi
Vajcia sa môžu niekedy vyskytovať aj v nasledujúcich potravinách:
- pečivo
- vaječné náhrady
- lecitín
- makaróny
- marcipán
- nugát
- cestoviny
Ľudia s alergiou na vajcia by sa tiež mali vyhýbať vajciam z kačice, morky, husi, prepelice a pod.
Jedálniček pri potravinovej alergii na vajcia
Raňajky – celozrnný chlieb s margarínom, hrnček ovsenej kaše z nízkotučného mlieko, džús
Desiata – biely nízkotučný jogurt
Obed – kuracie prsia, zemiak so strúhaným syrom, paradajky, hrnček jahôd
Olovrant – pomaranč
Večera – zemiaková kaša, šunka, brokolica, hlávkový šalát, krajec celozrnného chleba, margarín
Foto © andriigorulko - Fotolia.com
Diskusia k článku Potravinová alergia – alergia na vajcia
Powered by Facebook Comments