Približne 2,5% detí mladších ako 3 roky sú alergickí na mlieko. Takmer všetky deti, u ktorých sa vyvinie alergia na mlieko sa vyskytne už v prvom roku ich života.
Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú mlieko alebo akúkoľvek z týchto zložiek:
- maslo, maslový tuk, maslový olej
- cmar
- kazeín
- kazeín hydrolyzát
- kazeináty (vo všetkých formách)
- syr
- tvaroh
- smotana
- tvaroh
- puding
- diacetyl
- laktalbumín, laktalbumín fosfát
- laktoferín
- laktóza
- mlieko (vo všetkých formách, vrátane kondenzovaného, suchého, kozieho mlieka a mliečnych výrobkov od iných zvierat, mlieko s nízkym obsahom tuku, sladový a mliečny tuk, bielkoviny, sušené,)
- mliečne bielkoviny – hydrolyzát
- puding
- kyslá smotana
- kyslá mliečna sušina
- srvátka (vo všetkých formách)
- srvátkový hydrolyzát
- jogurt
Mlieko sa môže niekedy vyskytovať aj v nasledujúcich potravinách:
- potraviny s umelou maslovou príchuťou
- pečivo
- karamelové cukríky
- čokoláda
- bakteriálne kultúry
- lunchmeat, párky v rožku, klobásy
- margarín
- nugát
Jedálniček pri potravinovej alergii na mlieko
Raňajky – pomarančový džús obohatený vápnikom, sójové mlieko, cereálie, hrianka, margarín a plátok šunky
Desiata – nesolené mandle, sušené marhule
Obed – kuracia zeleninová polievka, tuniakový šalát, paradajka, hlávkový šalát, brokolica, krajec pšeničného chleba, čerstvé ovocie
Olovrant – pomaranč
Večera – grilované hovädzie mäso, pečený zemiak, špenátový šalát s olivovým olejom a octom, ovocie
Foto © Nitr - Fotolia.com
Prečítajte si viac: Potravinová alergia - alergia na vajcia
Diskusia k článku Potravinová alergia – alergia na mlieko
Powered by Facebook Comments