Pohánka nie je obilnina

máj 8, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5556
pohánka

Vedeli ste, že pohánka je príbuznou rebarbory? Obe sú súčasťou čeľade rdesnovitých, a teda pohánka nie je obilninou, ako sa nesprávne označuje. Do našich končín sa dostala pravdepodobne z oblasti strednej a juhovýchodnej Ázie. Kedysi bola označovaná ako obilie chudobných a až dnes mnohí z nás znovu objavili čaro týchto trojhranných zrniek. Jej zdravotný význam sa skrýva vo vysokom obsahu vitamínu P, ako sa označuje flavonoid rutín.

Nutričné zloženie pohánky

Pohánka obsahuje veľké množstvo rutínu, ktorý je dôležitý pre bunky v cievnej sústave. Rutín tieto bunky pomáha chrániť pred nepriaznivým pôsobením voľných radikálov. Utesňuje steny ciev, pomáha pri krvácaní (najmä pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri kŕčových žilách a ochoreniach žilovej sústavy. Rutín pomáha pri cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, nedostatočnom libide, impotencii, artritíde, krvácajúcich ďasnách a iných druhoch krvácaní nešpecifikovaného pôvodu.

Pohánka je navyše zásaditá potravina, ktorá pomáha odvádzať z tela kyseliny a napomáha acidobázickej rovnováhe. Pohánka je kaloricky bohatou potravinou (v 100 g obsahuje 350 kalórií). Obsahuje cenné látky: fosfor, draslík, vápnik a nenasýtené mastné kyseliny. Pohánka neobsahuje žiadny lepok, vďaka čomu ju vo väčšej miere konzumujú práve celiatici. Jej nevýhodou pre bežnom spracovaní je, že sa musí miešať s iným druhmi múky, aby sa dala jednoduchšie spracovať. Pohánka obsahuje 12 – 15 % bielkovín. Obsah škrobu je 55 – 70 %. Pohánka navyše obsahuje 3,4 – 5,2% vlákniny, z ktorej väčšina je rozpustná. Rozpustná vláknina je výbornou potravinou na chudnutie a aj pre udržanie si zdravého zažívacieho ústrojenstva.

Použitie pohánky

Použitie pohánky je všestranné. Najčastejšie býva spracovaná ako múka, alebo ako krúpy. V bio obchodoch ju však môžete nájsť aj v podobe cestovín, šťavy alebo cukroviniek.

Príprava pohánky

Ak potrebujete pripraviť pohánku zo zŕn, postupujte nasledovne: pohánku dobre prepláchnite a zalejte dvojnásobným množstvom vody. Nechajte ju 4 hodiny napučať a varte ju asi 4 minúty. Takto predpripravenú pohánku môžete využiť pri príprave pomazánok, nátierok, polievok, alebo sa môže použiť ako náhrada ryže.

Recept s pohánkou: Pohánkové musli

Ak vás článok zaujal a chceli by ste sa vyjadriť, priestor na vaše reakcie je dolu pod článkom.

 





Diskusia k článku Pohánka nie je obilnina

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Pohánka nie je obilnina