Pistácie rastú ako domáca plodina na Blízkom východe a v strednej Ázii, taktiež v Stredomorí a na juhu Spojených štátov. Sú cenené pre svoju typickú chuť. Majú typickú "pistáciovú" zelenú farbu a sú drahšie ako iné oriešky. Pistácie možno konzumovať buď surové alebo pražené.
Pistácie, rovnako ako väčšina orechov, obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov. Avšak, solené pistácie majú vysoký obsah sodíka, v porovnaní so surovými pistáciami.
Kalórie a sacharidy obsiahnuté v pistáciách
Štvrtina šálky surových pistácií obsahuje približne 173 kalórií, väčšina z kalórií pochádza z tukov. Rovnako ako väčšina orechov, aj pistácie majú nízky obsah sacharidov a jedna šálka ich obsahuje len 8,5 gramu sacharidov, z čoho je obsah vlákniny 3,2 gramu.
Pistácie a bielkoviny
Štvrtina šálky pistácií obsahuje 6,2 gramu bielkovín, čo predstavuje 13 percent pre mužov a 11 percent pre ženy odporúčanej dennej dávky bielkovín na deň. Hoci pistácie neobsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, obsahujú predovšetkým arginín a fenylalanín. Fenylalanín zlepšuje náladu, znižuje bolesť a obmedzuje chuť na jedlo, zatiaľ čo arginín pomáha zlepšovať imunitný systém.
Tuky v pistáciách
Štvrtina šálky pistácií obsahuje 14 gramov tukov a väčšina z nich je tvorená zo zdravých polynenasýtených a mononenasýtených tukov. Pistácie neobsahujú cholesterol a trans-tuky. Obsahujú fytosteroly, ktoré zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu v črevách.
Antioxidanty v pistáciách
Pistácie sú bohaté na množstvo antioxidantov v porovnaní s inými orechami, akými sú beta-karotén, vitamín E a luteín.
Zdravá vláknina v pistáciách
Pistáciové orechy sú dobrým zdrojom vlákniny. Vláknina je dôležité pre zdravé fungovanie tráviaceho systému a pomáha znižovať riziko vzniku srdcových ochorení a cukrovky. Muži by mali denne skonzumovať priemerne 30-38 gramov vlákniny a ženy okolo 21-25 gramov vlákniny. Zvýšená konzumácia pistáciových orieškov vám dopomôže zvýšiť aj príjem vlákniny.
Pistácie sú bohatým zdrojom minerálnych látok
Pistácie majú širokú škálu minerálov, ako je meď, mangán a fosfor. Jedna šálka pistácií obsahuje 44 percent odporúčanej dennej dávky medi, ktorá je nevyhnutná pre zdravé kosti, pri tvorbe červených krviniek a kolagénu. Šálka pistácií obsahuje viac ako 20 percent odporúčanej dennej dávky fosforu a 15 percent mangánu. Mangán je dôležitý pri tvorbe kostnej hmoty a pri metabolizme cholesterolu a fosfor pri uchovávaní energie v organizme. Jedna šálka pistácií dodáva telu viac ako 10 percent odporúčanej dennej dávky draslíka a horčíka.
Vitamíny a pistácie
Pistácie obsahujú málo vitamínu A, C a E, avšak sú bohaté na vitamíny skupiny B. Jedna šálka pistácii dodáva organizmu 40 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu B6 a viac ako 20 percent tiamínu. Vitamín B6 pomáha pri metabolizme aminokyselín a glykogénu. Tiamín, teda vitamín B1, pomáha pre správne fungovanie trávenia, chuti k jedlu a na správne fungovanie mozgu. Pistácie obsahujú v malých množstvách taktiež kyselinu listovú, biotín, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú.
Pistácie pomáhajú udržať zdravé oči
Karotenoidy zeaxantín a luteín pomáhajú udržať zdravie očí. Obsah týchto karotenoidov je v pistáciách vyšší, ako v iných orechoch. V pistáciách sa tiež nachádza beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a ten podporuje zdravie očí.
Diskusia k článku Pistácie a ich nutričné zloženie
Powered by Facebook Comments