Nízkocholesterolová diéta je určená pre ľudí, ktorí majú zvýšený hladinu cholesterolu v krvi alebo majú zmenenú koncentráciu lipoproteínov v krvi od normálnych hodnôt. Ľudia by mali pri zvýšenej hladine cholesterolu vylúčiť potraviny, ktoré obsahujú práve cholesterol. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate o potravinách, ktoré sú vhodné pri nízkocholesterolovej diéte alebo ktoré nie sú vhodné.
Doporučené potraviny na zníženie cholesterolu
mäso – chudé mäsá – hydina, morčacie, králičie a chudá divina, sladkovodné a morské ryby, morské živočíchy
zelenina a ovocie – hlavne čerstvá zelenina a ovocie, citrusy, jablká
mlieko a mliečne výrobky – mlieko a jogurty so zníženým obsahom tuku, syry s minimálnom množstvom tuku v sušine, nízkotučný tvaroh
nápoje – ovocné šťavy, džúsy, minerálky, nesladený čaj, káva, biokys
vajcia – iba vaječný bielok
koreniny – chren, cesnak, cibuľa, horčica, kečup, ocot
Doporučené potraviny v obmedzenom množstve na zníženie cholesterolu
mäso – netučné hovädzie a bravčové mäso, šunka
mlieko a mliečne výrobky – polotučné syry a mlieko, malé množstvo majonézy
oleje – slnečnicový, kukuričný, sójový
nápoje – netučné mlieko, kyslé mlieko, vínny strik, nízkostupňové pivo, kokteily
Zakázané potraviny pri nízkocholesterolovej diéte
mäso – tučné mäsá, bôčik, paštéty, vnútornosti, mäsové konzervy, ikry, kačica, hus
tuky – bravčová masť, všetky tuky neznámeho pôvodu, loj, olej z kokosových orechov
mlieko a mliečne výrobky – plnotučné mlieko a jogurty, maslo, šľahačka, smotana, plnotučný tvaroh, tučné a smotanové syry
nápoje – sladké limonády, sladké minerálky, kakao
pochutiny – zemiakové čipsy, múčniky, tučné pečivo, zmrzlina, zmrzlinové torty, bonbóny
ovocie – sladké ovocie, ovocné kompóty
vajcia – vaječný žĺtok
Ilustračné foto © Chlorophylle - Fotolia.com
Diskusia k článku Nízkocholesterolová diéta – dovolené a zakázané potraviny
Powered by Facebook Comments