Nikel je stopový prvok, ktorý:
- má vplyv na množstvo železa, ktoré telo absorbuje z potravín
- je dôležitý pre červené krvinky
Zdroje niklu
Vyskytuje sa bežne v životnom prostredí.
Zdroje niklu v potravinách:
- šošovica
- ovos
- orechy
Čo sa stane, keď užijete príliš veľa niklu
Alergia na nikel
Kontaktom pokožky so zvýšeným množstvom niklu vznikajú kožné vyrážky.
Zvyčajne je to spôsobené tým, keď je nikel obsiahnutý v šperkoch a minciach. Alergia môže vzniknúť taktiež konzumáciou potravín obsahujúcich nikel a môže spôsobiť začervenanie.
Ak ste alergickí na nikel, alebo si myslíte, že ste alergickí na nikel, vyhýbajte sa niklovým doplnkom výživy. Nikel, ktorý sa prirodzene vyskytuje v potravinách by nemal spôsobiť žiadnu reakciu.
Ilustračné foto © lapas77 - Fotolia.com
Prečítajte si viac: Dôležité minerály – draslík, sodík
Diskusia k článku Nikel
Powered by Facebook Comments