Marhule patria medzi ovocie, ktoré sú plné vitamínov a živín, vďaka čomu prinášajú veľký osoh pre konzumenta. Marhule pochádzajú z Číny. Plody marhúľ poskytujú širokú škálu nutričných výhod a sú ideálne ako malé občerstvenie, či už čerstvé alebo sušené.
Marhule obsahujú veľa vitamínu A
Marhule sú výborným zdrojom vitamínu A, tiež známym pod názvom retinol. Vitamín A patrí medzi vitamíny, ktoré sú rozpustné vo vode. Je dôležitý pri bunkovom delení a pre zdravý vývoj plodu. Taktiež sa podieľa na dobrom fungovaní imunitného systému, pomáha udržiavať zdravú pokožku a sliznice. Vitamín A je vynikajúci pri liečbe problémov s akné a iných kožných ochorení, taktiež podporuje zdravý zrak a udržiava pevné kosti.
Marhule a železo
V marhuliach je taktiež vysoký obsah železa, ktorý hrá dôležitú úlohu pri transporte kyslíka, pomáha regulovať rast buniek a taktiež podporuje posilňovanie imunitného systému. Optimálny príjem železa pomáha zabrániť vzniku chudokrvnosti z nedostatku železa. Chudokrvnosť sa prejavuje únavou, slabosťou, oslabenou imunitou a zmenami telesnej teploty.
Vitamínu C
Vitamín C je antioxidant, ktorý sa taktiež nachádza v marhuliach. Vitamín C pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím sa znižuje riziko vzniku rakoviny a ďalších závažných chorôb. Taktiež pomáha pri znižovaní rizika vzniku srdcových ochorení, pred vznikom vysokého krvného tlaku, osteoartrózou či prechladnutím. Vitamín C je citlivý na svetlo, vzduch a teplo, preto odporúčame konzumovať radšej čerstvé marhule než sušené, nakoľko sa obsah vitamínu C môže rapídne znížiť pri ich úprave.
Marhule sú výborným zdrojom draslíka
Minerálnu látku draslík potrebuje pre správnu funkciu každá bunka, tkanivo a orgán v tele. Táto minerálna látka je bohato zastúpená v marhuliach. Draslík pomáha regulovať elektrolyty v tele, je dôležitý pri srdcovej činnosti a pri svalových kontrakciách. Taktiež hrá úlohu pri stavbe kostí, znižuje riziko mozgovej mŕtvice a znižuje krvný tlak.
Ak si chcete pripraviť chutný recept z marhúľ, vyskúšajte tento recept: Želé s ovocím.
Autor: Ing. Alena Mitášová
Diskusia k článku Marhule a ich zdravotné výhody
Powered by Facebook Comments