Marhule a ich zdravotné výhody

4 marca, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5696

Marhule patria medzi ovocie, ktoré sú plné vitamínov a živín, vďaka čomu prinášajú veľký osoh pre konzumenta. Marhule pochádzajú z Číny. Plody marhúľ poskytujú širokú škálu nutričných výhod a sú ideálne ako malé občerstvenie, či už čerstvé alebo sušené.

Marhule obsahujú veľa vitamínu A

Marhule sú výborným zdrojom vitamínu A, tiež známym pod názvom retinol. Vitamín A patrí medzi vitamíny, ktoré sú rozpustné vo vode. Je dôležitý pri bunkovom delení a pre zdravý vývoj plodu. Taktiež sa podieľa na dobrom fungovaní imunitného systému, pomáha udržiavať zdravú pokožku a sliznice. Vitamín A je vynikajúci pri liečbe problémov s akné a iných kožných ochorení, taktiež podporuje zdravý zrak a udržiava pevné kosti.

Marhule a železo

V marhuliach je taktiež vysoký obsah železa, ktorý hrá dôležitú úlohu pri transporte kyslíka, pomáha regulovať rast buniek a taktiež podporuje posilňovanie imunitného systému. Optimálny príjem železa pomáha zabrániť vzniku chudokrvnosti z nedostatku železa. Chudokrvnosť sa prejavuje únavou, slabosťou, oslabenou imunitou a zmenami telesnej teploty.

Vitamínu C

Vitamín C je antioxidant, ktorý sa taktiež nachádza v marhuliach. Vitamín C pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím sa znižuje riziko vzniku rakoviny a ďalších závažných chorôb. Taktiež pomáha pri znižovaní rizika vzniku srdcových ochorení, pred vznikom vysokého krvného tlaku, osteoartrózou či prechladnutím. Vitamín C je citlivý na svetlo, vzduch a teplo, preto odporúčame konzumovať radšej čerstvé marhule než sušené, nakoľko sa obsah vitamínu C môže rapídne znížiť pri ich úprave.

Marhule sú výborným zdrojom draslíka

Minerálnu látku draslík potrebuje pre správnu funkciu každá bunka, tkanivo a orgán v tele. Táto minerálna látka je bohato zastúpená v marhuliach. Draslík pomáha regulovať elektrolyty v tele, je dôležitý pri srdcovej činnosti a pri svalových kontrakciách. Taktiež hrá úlohu pri stavbe kostí, znižuje riziko mozgovej mŕtvice a znižuje krvný tlak.

Ak si chcete pripraviť chutný recept z marhúľ, vyskúšajte tento recept: Želé s ovocím.

Autor: Ing. Alena Mitášová





Diskusia k článku Marhule a ich zdravotné výhody

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Marhule a ich zdravotné výhody