Zázvor
Toto aromatické korenie možno použiť čerstvé, alebo sušené. Sušený zázvor má ostrejšiu chuť v porovnaní s čerstvým, takže záleží len na vašej znášanlivosti, aký uprednostníte. Zázvor dokáže robiť zázraky pri plynatosti alebo zažívacích ťažkostiach, pomáha čistiť hlien a upokojuje dýchacie cesty pri chrípke, kašli, alebo bolesti v krku. Takisto je skvelý pri nevoľnosti a svalovej horúčke.
Ako použiť zázvor
Nakrájaný zázvor: Čerstvý zázvor nakrájajte na plátky, vytlačte citrón a pridajte štipku soli. Konzumácia pred a po jedle určite pomôže vášmu tráveniu.
Zázvorový čaj: Nastrúhajte 1-2 korienky zázvoru do 4 dcl vody. Varte 5-10 minút. Premiešajte a nechajte vychladnúť. Vychutnajte si ho s vyšťaveným citrónom a medom. Pre chutnejšiu „liečbu“ pridajte do čaju niekoľko lístkov mäty a škoricu.
Zázvorová pasta: Sušený zázvor zmiešajte s vodou izbovej teploty do konzistencie pasty. Aplikujte lokálne na boľavé svaly, nechajte pôsobiť 5-10 minút a potom zmyte vlažnou vodou. (Na liečenom mieste sa vám môže objaviť mierne začervenanie.)
Čítajte: Tu sa viac dočítate o zázvore.
Diskusia k článku Koreniny, ktoré liečia
Powered by Facebook Comments