Jesenné superpotraviny, ktoré nesmú chýbať na tanieri

23 septembra, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3570
superpotraviny

S príchodom chladnejších dní a nocí sa zužuje výber sezónneho ovocia a zeleniny, ktorú by sme mohli použiť pri príprave jedál. Aj na jeseň je jednoduché vybrať si jedlo, ktoré ohreje nielen žalúdok, ale aj estetickú časť mysle. Nájdete ich v každom väčšom supermarkete či na trhu. Ak vám zachutia, pomerne dobre sa pestujú aj v našich končinách, v záhradkách.  

Jablká

Zrelé, sladké, alebo príjemne kyselkavé ich môžeme použiť nielen na koláč, ale aj ako prílohu k rôznym druhom omáčok a mias. Netreba z nich odstraňovať ani šupku,  ktorá je plná antioxidantov – flavonoidov.

Výhody: Jablká sú plné antioxidantov a obsahujú až 4 g vlákniny v každej porcii.

Čítajte: Krémové jabĺčka

Ružičkový kel

Ak sa ružičkový kel pripraví správnym spôsobom, zmení sa z postrachu všetkých detí na lahodnú prílohu. Má jemne horkastú chuť, preto je dobré kombinovať ho s pikantnou omáčkou, slanou chuťou či octom balsamico.

Výhody: ½ pohára ružičkového kelu obsahuje takmer celú odporúčanú dennú dávku vitamínu K, výborný zdroj kyseliny listovej a železa.

Čítajte: Ružičkový kel s mandľami

Paštrnák

Mnohí z nás si paštrnák pletú nevedomky s mrkvou. Má však sladšiu chuť a svetlejšiu farbu. Dá sa použiť do aromatických omáčok, na ryžu a pyré, prípadne do polievok.

Výhody: Paštrnák je bohatý na draslík a vlákninu.

Čítajte: Polievka z tekvice, paštrnáka a mrkvy

Hrušky

Toto sladké a šťavnaté ovocie je obľúbené a používané v mnohých svetových kuchyniach. Je možné použiť ich do dezertov, likérov, ale aj ako prílohu ku grilovaným mäsovým špecialitám.

Výhody: Dobrý zdroj vitamínu C a medi, obsah vlákniny v jednej porcii sú až 4 gramy.

Čítajte: Hruškový dezert s tekvicovými jadierkami

Kvaka

Kríženec medzi repou a kapustou, teda kvaka, je veľmi obľúbená vo švédskej gastronómii. Na využitie jej plnej chuti je dobré použiť ju do sladkej polievky spolu s repou, mrkvou a kapustou.

Výhody: Dobrý zdroj vitamínu C a vlákniny.

Čítajte: Kvakové placky

Karfiol

Sladká a jemná chuť karfiolu  ho predurčuje na ideálnu druhú večeru. Môžete ho použiť aj dusený alebo ho zmiešať zo zemiakovou kašou a použiť do polievky.

Výhody: Obsahuje zlúčeniny, ktoré pôsobia proti rakovine, fytonutrienty môžu znížiť hladinu cholesterolu a obsahuje veľké množstvo vitamínu C.

Čítajte: Karfiolová polievka s lososom

Tekvica

Na rozdiel od letnej odrody tekvice má zimná odroda jemnú textúru a sladkú lahodnú chuť. Vzhľadom na to, že má hrubú vonkajšiu kožu, je možné ju skladovať niekoľko mesiacov. Najlepšie chutí s niektorými druhmi korenín (zázvor, škorica).

Výhody: Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a je vynikajúcim zdrojom vitamínu A.

Čítajte: Tekvicové jadierka a ich účinky na chudnutie a zdravie človeka

Sladké zemiaky

Táto zelenina je najčastejšie používané na sviatok vďakyvzdania a v našich končinách pomerne neznáma. Sú nutrične bohatšie ako ich slané kolegyne. Skúste s nimi ochutiť pyré, prípadne ich upiecť a servírovať ako dezert.

Výhody: Vynikajúci zdroj vitamínu A a železa.

Čítajte: Batátový šalát

Okrúhlica

Okrúhlica alebo aj vodnica je druh zeleniny podobný repe alebo reďkovke. Je skvelou alternatívou kapusty. Ak chcete zvýrazniť  jej netradičnú chuť použite ju spolu s feniklom, alebo hnedým cukrom. Listy okrúhlice svojou chuťou pripomínajú horčičné listy a sú vhodné na tepelnú úpravu.

Výhody: Listy okrúhlice sú zdrojom vitamínu A, K a kyseliny listovej. Korene okrúhlice sú bohaté na vitamín C.

Čítajte: Brokolicová polievka s okrúhlicou

Granátové jablká

Toto mierne kyslé ovocie sa do povedomia dostalo ako silný zdroj antioxidantov. Šťava je skvelým základom marinád a semená je vhodné použiť do šalátov na zvýraznenie chuti.

Výhody: Štúdie ukázali, že šťava z granátových jabĺk má viac antioxidantov ako červené víno. Granátové jablká sú dobrým zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej.

Čítajte: Granátové jablko

Datle

Toto ovocie z Blízkeho východu je ideálne do dezertov, sladkých omáčok a likérov.

Výhody: Ďatle majú nízky obsah tukov a vysoký obsah vápnika a draslíka.

Čítajte: Plnené datle

Kivi

Využite chuť tohto tropického ovocia na oživenie vašich jedál. Je skvelé s jahodami, pomarančom, melónom alebo v kombinácii s ananásom. Jeho osviežujúca chuť najviac vynikne v čatní.

Výhody: Kivi má viac vitamínu C ako pomaranč a je dobrým zdrojom vápnika a medi.

Čítajte: Sorbet z kivi

Grapefruit

Svojou trpkosťou sa grapefruit líši od ostatných citrusových plodov. Nebojte sa ho pridať do šalátov, alebo krevetových špecialít. Alebo si doprajte pohár čerstvej grapefruitovej šťavy, ktorý je plný antioxidantov.

Výhody: Grapefruit obsahuje viac  ako 75 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C, je bohatý na lykopén a obsahuje pektín, ktorý preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu.

Čítajte: Plnené grapefruity

Mandarínky

Malé a sladké citrusové plody sú tým pravým osviežením na jesenné chladné dni. Šťava z mandarínok je skvelou prísadou pri príprave marinád.

Výhody: Mandarínky sú dobrým zdrojom vitamínu C a sú bohaté na betakarotén.

Čítajte: Exotický ovocný šalát

Ilustračné foto: 123rf.com





Diskusia k článku Jesenné superpotraviny, ktoré nesmú chýbať na tanieri

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Jesenné superpotraviny, ktoré nesmú chýbať na tanieri