S príchodom chladnejších dní a nocí sa zužuje výber sezónneho ovocia a zeleniny, ktorú by sme mohli použiť pri príprave jedál. Aj na jeseň je jednoduché vybrať si jedlo, ktoré ohreje nielen žalúdok, ale aj estetickú časť mysle. Nájdete ich v každom väčšom supermarkete či na trhu. Ak vám zachutia, pomerne dobre sa pestujú aj v našich končinách, v záhradkách.
Jablká
Zrelé, sladké, alebo príjemne kyselkavé ich môžeme použiť nielen na koláč, ale aj ako prílohu k rôznym druhom omáčok a mias. Netreba z nich odstraňovať ani šupku, ktorá je plná antioxidantov – flavonoidov.
Výhody: Jablká sú plné antioxidantov a obsahujú až 4 g vlákniny v každej porcii.
Čítajte: Krémové jabĺčka
Ružičkový kel
Ak sa ružičkový kel pripraví správnym spôsobom, zmení sa z postrachu všetkých detí na lahodnú prílohu. Má jemne horkastú chuť, preto je dobré kombinovať ho s pikantnou omáčkou, slanou chuťou či octom balsamico.
Výhody: ½ pohára ružičkového kelu obsahuje takmer celú odporúčanú dennú dávku vitamínu K, výborný zdroj kyseliny listovej a železa.
Čítajte: Ružičkový kel s mandľami
Paštrnák
Mnohí z nás si paštrnák pletú nevedomky s mrkvou. Má však sladšiu chuť a svetlejšiu farbu. Dá sa použiť do aromatických omáčok, na ryžu a pyré, prípadne do polievok.
Výhody: Paštrnák je bohatý na draslík a vlákninu.
Čítajte: Polievka z tekvice, paštrnáka a mrkvy
Hrušky
Toto sladké a šťavnaté ovocie je obľúbené a používané v mnohých svetových kuchyniach. Je možné použiť ich do dezertov, likérov, ale aj ako prílohu ku grilovaným mäsovým špecialitám.
Výhody: Dobrý zdroj vitamínu C a medi, obsah vlákniny v jednej porcii sú až 4 gramy.
Čítajte: Hruškový dezert s tekvicovými jadierkami
Kvaka
Kríženec medzi repou a kapustou, teda kvaka, je veľmi obľúbená vo švédskej gastronómii. Na využitie jej plnej chuti je dobré použiť ju do sladkej polievky spolu s repou, mrkvou a kapustou.
Výhody: Dobrý zdroj vitamínu C a vlákniny.
Čítajte: Kvakové placky
Karfiol
Sladká a jemná chuť karfiolu ho predurčuje na ideálnu druhú večeru. Môžete ho použiť aj dusený alebo ho zmiešať zo zemiakovou kašou a použiť do polievky.
Výhody: Obsahuje zlúčeniny, ktoré pôsobia proti rakovine, fytonutrienty môžu znížiť hladinu cholesterolu a obsahuje veľké množstvo vitamínu C.
Čítajte: Karfiolová polievka s lososom
Tekvica
Na rozdiel od letnej odrody tekvice má zimná odroda jemnú textúru a sladkú lahodnú chuť. Vzhľadom na to, že má hrubú vonkajšiu kožu, je možné ju skladovať niekoľko mesiacov. Najlepšie chutí s niektorými druhmi korenín (zázvor, škorica).
Výhody: Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a je vynikajúcim zdrojom vitamínu A.
Čítajte: Tekvicové jadierka a ich účinky na chudnutie a zdravie človeka
Sladké zemiaky
Táto zelenina je najčastejšie používané na sviatok vďakyvzdania a v našich končinách pomerne neznáma. Sú nutrične bohatšie ako ich slané kolegyne. Skúste s nimi ochutiť pyré, prípadne ich upiecť a servírovať ako dezert.
Výhody: Vynikajúci zdroj vitamínu A a železa.
Čítajte: Batátový šalát
Okrúhlica
Okrúhlica alebo aj vodnica je druh zeleniny podobný repe alebo reďkovke. Je skvelou alternatívou kapusty. Ak chcete zvýrazniť jej netradičnú chuť použite ju spolu s feniklom, alebo hnedým cukrom. Listy okrúhlice svojou chuťou pripomínajú horčičné listy a sú vhodné na tepelnú úpravu.
Výhody: Listy okrúhlice sú zdrojom vitamínu A, K a kyseliny listovej. Korene okrúhlice sú bohaté na vitamín C.
Čítajte: Brokolicová polievka s okrúhlicou
Granátové jablká
Toto mierne kyslé ovocie sa do povedomia dostalo ako silný zdroj antioxidantov. Šťava je skvelým základom marinád a semená je vhodné použiť do šalátov na zvýraznenie chuti.
Výhody: Štúdie ukázali, že šťava z granátových jabĺk má viac antioxidantov ako červené víno. Granátové jablká sú dobrým zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej.
Čítajte: Granátové jablko
Datle
Toto ovocie z Blízkeho východu je ideálne do dezertov, sladkých omáčok a likérov.
Výhody: Ďatle majú nízky obsah tukov a vysoký obsah vápnika a draslíka.
Čítajte: Plnené datle
Kivi
Využite chuť tohto tropického ovocia na oživenie vašich jedál. Je skvelé s jahodami, pomarančom, melónom alebo v kombinácii s ananásom. Jeho osviežujúca chuť najviac vynikne v čatní.
Výhody: Kivi má viac vitamínu C ako pomaranč a je dobrým zdrojom vápnika a medi.
Čítajte: Sorbet z kivi
Grapefruit
Svojou trpkosťou sa grapefruit líši od ostatných citrusových plodov. Nebojte sa ho pridať do šalátov, alebo krevetových špecialít. Alebo si doprajte pohár čerstvej grapefruitovej šťavy, ktorý je plný antioxidantov.
Výhody: Grapefruit obsahuje viac ako 75 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C, je bohatý na lykopén a obsahuje pektín, ktorý preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu.
Čítajte: Plnené grapefruity
Mandarínky
Malé a sladké citrusové plody sú tým pravým osviežením na jesenné chladné dni. Šťava z mandarínok je skvelou prísadou pri príprave marinád.
Výhody: Mandarínky sú dobrým zdrojom vitamínu C a sú bohaté na betakarotén.
Čítajte: Exotický ovocný šalát
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Jesenné superpotraviny, ktoré nesmú chýbať na tanieri
Powered by Facebook Comments