Aspartám (E 951)
Aspartám je umelé sladidlo používané od roku 1981 po celom svete. Nahradzuje cukor v mnohých potravinách a používa ho v súčasnosti viac ako 200 miliónov ľudí. Aspartám sa pridáva do viac ako 6 000 druhov jedál. Je dvestokrát sladší ako obyčajný cukor. Aspartám obsahujú jogurty, dezerty, cukrovinky a predovšetkým nízkokalorické nápoje, potraviny a rôzne druhy sladených nápojov. Aj keď je aspartám pomerne populárny a rozšírený, stále je tu zopár preukázaných aj predpokladaných nežiaducich účinkov na ľudské zdravie, ktoré mnohých odrádzajú. V priebehu rokov bol spájaný s výskytom rakoviny, obezity, či kardiovaskulárnych ochorení.
Čítajte: Med alebo želatína, čo je zdravšie
Zloženie aspartámu
Aspartám je vyrobený z fenylalanínu, kyseliny asparágovej a metanolu. Na trhu je možné ho nájsť pod viacerými názvami od viacerých výrobcov. Do svojho jedálnička ho môžete zaradiť v rôznych formách: ako nízkotučné potraviny, sladené nápoje, alebo ho jednoducho použite ako sladidlo do kávy či čaju. Aspartám je nonnutritívny, čo znamená, že neobsahuje žiadne živiny.
Rakovina a fenylketonúria
Podľa niektorých starších výskumov a tvrdení môže aspartám spôsobovať rakovinu. Toto tvrdenie sa však nikdy nepotvrdilo serióznym výskumom na ľuďoch.
Lekári a zdravotnícky personál však varuje pred aspartámom najmä ľudí trpiacich fenylketonúriou (chorobou spôsobujúcou oneskorený vývoj, slabomyseľnosť či nedostatok pigmentu). Fenylketonúria je porucha metabolickej premeny aminokyseliny fenylalanínu, ktorá sa za bežných okolností vylučuje močom. U pacientov s fenylketonúriou sa hromadí v tkanivách a bunkách a postihuje najmä neuróny. Fenylketonurikom sa vo všeobecnosti umelé sladidlá neodporúčajú a vyhýbať by sa mali predovšetkým aspartámu, ktorého konzumácia môže poškodiť mentálne funkcie.
Čítajte: Vláknina a jej pozitívne účinky na telo
Migréna a priberanie
Ak ste náchylný na migrény a často vás bolieva hlava, používajte aspartám čo najmenej. Ďalšie nežiaduce účinky aspartámu môžu byť priberanie na váhe, únava, vyrážky, podráždenosť, nespavosť, zmeny nálad a nevoľnosť. Za priberaním na váhe stojí, paradoxne, sladidlo, ktoré by vám malo nahrádzať cukor v strave. Problémom je však to, že aspartám je niekoľkonásobne sladší ako cukor a teda dokáže zmeniť chuťové vnemy v mozgu tak, že posúva vašu hranicu chuti na sladké čoraz ďalej. Zjete viac sladkého, ako ste boli zvyknutí.
Vplyv aspartámu na deti
U detí a mladých ľudí sa stále tešia veľkej obľube sladené nápoje a často nie príliš zdravé tyčinky a cukrovinky. Súčasťou pochúťok, ktoré nevieme svojim deťom odoprieť je často aj aspartám. Mnohí rodičia po ňom siahajú zámerne, pretože sa domnievajú, že je zdravší ako klasický cukor.
V minulosti sa používanie aspartámu u detí spájalo s nadmernou agresivitou a hyperaktívnym správaním, čo však žiadny výskum dodnes nepotvrdil.
Čítajte: Je pitie kávy zdravé?
Pôsobenie kyseliny asparágovej a fenylalanínu na nervové bunky
Excitotoxíny sú chemické látky, ktoré ovplyvňujú naše nervové bunky a stoja za ich predčasnou smrťou. Kyselina asparágová, ktorá sa nachádza v aspartáme, je jedným z excitotoxínov. Pôsobí ako stimulátor nervových buniek spolu s kyselinou glutámovovu. Takto sa zničí až 75 % nervových buniek ešte skôr ako stihne byť choroba diagnostikovaná, čo je obzvlášť nebezpečné pre deti. Detská hematoencefalitická bariéra ešte nie je tak dostatočne vyvinutá ako u dospelého jedinca, a je teda zraniteľnejšia a nedokáže ochrániť nervové bunky pred pôsobením excitotoxínov dostatočne. Zvýšená koncentrácia glutamátu a kyseliny asparágovej môže viesť u detí k väčšej mozgovej aktivite a nepredvídateľnému správaniu.
Ďalšia zložka aspartámu – fenylalanín, môže zase spôsobovať u detí kolísanie nálad a depresie, pretože jeho zvýšené hladiny prerušia tok serotonínu (hormónu šťastia), čo spôsobuje depresie.
Výhody koznumácie aspartámu
Používanie aspartámu a umelých sladidiel všeobecne má, aj napriek nežiaducim účinkom a možným komplikáciám, niekoľko výhod. Ak ste práve uprostred diétneho programu, je pre vás tou správnou náhradou za cukor. Neobsahuje žiadny tuk, ani kalórie. Je bezpečný aj pre diabetikov a nepoškodzuje, na rozdiel od rafinovaného cukru, náš chrup.
Mohlo by vás zaujímať: Pite horúcu vodu s citrónom každé ráno
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Je aspartám zdraviu škodlivý?
Powered by Facebook Comments