Javorový sirup je prírodné sladidlo. Je vyrobený vyparovaním a zhustením surovej javorovej šťavy, teda miazgy javora. Javorový sirup má špecifickú chuť a svojou konzistenciou a farbou pripomína redší med. Javorový sirup chuťou pripomína karamel alebo kávu. Javorový sirup má dobré uplatnenie v kuchyni na dochucovanie jedál. Môže sa použiť na osladenie palaciniek alebo vaflí a takisto sa môže pridať ako sladidlo do pečených koláčov. Veľa receptov využíva javorový sirup miesto použitia tradičného bieleho cukru a to vďaka svojmu nutričnému zloženiu.
Javorový sirup a makronutrienty
Medzi hlavné zložky javorového sirupu patria sacharóza a voda. V menšom množstve možno v javorovom sirupe nájsť cukry glukózu a fruktózu. 100 gramov javorového sirupu obsahuje približne 260 kalórií, 0,04 gramov bielkovín, 0,06 gramov tuku a 67,04 gramov sacharidov, z čoho má vláknina nulovú hodnotu.
Aké minerály sa nachádzajú v javorom sirupe
Javorový sirup je bohatý na minerály zinok a mangán. Zinok je nevyhnutný pre optimálnu funkciu imunitného systému a mangán je dôležitým kofaktorom pre niekoľko enzýmov, ktoré sú potrebné na tvorbu energie a na antioxidačné procesy v organizme. Nedostatok týchto minerálov má za následok znížený počet bielych krviniek a následné zníženie odolnosti imunitného systému.
Javorový sirup verzus med
V porovnaní s medom má javorový sirup nižší obsah sodíka, vďaka čomu je vhodný do nízkosodíkovej stravy. Javorový sirup má až 15 krát viac vápnika ako med.
Vitamíny nachádzajúce sa v javorom sirupe
Okrem minerálov je javorový sirup výborným zdrojom vitamínov. Javorový sirup v sebe ukrýva vitamín B2, B3, B5, B6, B7, kyselinu listovú a vitamín A. Vitamín B3 má za úlohu pomáhať pri energetickom metabolizme telových buniek. Vitamín B5 je súčasťou enzýmu, ktorý umožňuje uvoľňovať energiu z energetických živín. Vitamín B6 je dôležitý pri premene jedného typu aminokyseliny na iný typ. Vitamín A je dôležitý pre zachovanie si zdravej kože a dobrého videnia.
Bio javorový sirup
Prírodný a nijak neupravovaný javorový sirup je organická potravina, ktorej spracovaním nebola odstránená žiadna nutričná zložka a nebola nahradená inou zložkou. V niektorých druhoch javorových sirupov, ktoré sú dostupné v obchodoch, možno nájsť benzoany, kyselinu sorbovú, hexametafosfát sodný a celulózovú gumu. Preto, ak sa chcete vyhnúť týmto prísadám, vyberajte si radšej javorový sirup v bio kvalite.
Výhody konzumácie javorového sirupu
Výskumníci na Univerzite Rhode Island našli v javorom sirupe viac ako 20 látok, ktoré sú spájané so zdravím. Mnohé z týchto zlúčenín majú antioxidačné, anti-rakovinotvorné, anti-diabetické a anti-bakteriálne vlastnosti. Javorový sirup je taktiež zdrojom fenolov, jednej skupiny antioxidantov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti na organizmus. Fenoly sa nachádzajú v javorovej miazge, z ktorej je javorový sirup vyrábaný.
Diskusia k článku Javorový sirup, jeho nutričné zloženie a vplyv na zdravie
Powered by Facebook Comments