Obsah chladničky má väčší vplyv na zdravie a liečbu niektorých ochorení, ako celé balenia liekov vo vašej lekárničke. Pozrime sa teda, čo by nemalo chýbať vo vašej kuchyni.
Losos
Losos je veľkým zdrojom srdcu prospešných omega-3 mastných kyselín. Voľne žijúci losos má menej živín ako losos chovaný v umelo vytvorených podmienkach (v nádržiach). Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (kyselina dokosahexaénová), ktoré sú dôležité pre zdravé srdce a znižovanie hladiny triglyceridov v krvi (rizikový faktor pre kardiovaskulárne ochorenia). Znižuje sa tak pravdepodobnosť náhleho úmrtia a srdcových atakov o 50 %.
Doprajte si údeného lososa na raňajky, alebo ako pochúťku na olovrant. Rôzne možnosti prípravy lososa na obed alebo večeru vám pomôžu udržať si pestrosť stravy. Ak ste v časovej tiesni, postačí vám losos v konzerve, ktorého veľkou výhodou je fakt, že ho nemusíte držať v chladničke a bude stále čerstvý.
Semienka chia
U nás sú semienka chia pomerne neznáma zložka potravy. Semienka pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky. Botanický názov je salvia hispanica a patrí do skupiny mäty. V dobách Aztékov bola pre svoje významné účinky používaná aj ako platidlo. Pestovanie chie je náročné na podmienky, pretože potrebuje určitú nadmorskú výšku. Chia semienka obsahujú snáď všetky telu prospešné látky. Majú veľký podiel rozpustnej vlákniny, päťkrát viac vápnika ako mlieko a vysoký obsah omega-3 a 6 mastných kyselín. Neobsahujú cholesterol a pomáhajú tak znižovať krvný tlak. Ich veľkou výhodou je, že obsahujú veľa vitamínov skupiny B (najmä B17 amygladín), ktoré slúžia ako dobrá prevencia proti rakovine. Aj keď nie sú tak rozšírené, možno ich nájsť v bioobchode pri ľanových semienkach, s ktorými sú často porovnávané. Ich použitie je jednoduché. Pridajte si ich ráno do jogurtu, proteínového nápoja, alebo ovsenej kaše.
Maliny a čučoriedky
Bobuľové plody sú klasikou v našich záhradách. Už pred 13 000 rokmi ich liečivé účinky využívali Indiáni. Ak bojujete s vysokým krvným tlakom, dve šálky čučoriedok denne počas 8 týždňov môže znížiť krvný tlak o 6 percent. Okrem toho majú čučoriedky aj antioxidačný efekt, veľký obsah bielkovín a môžu uspokojiť chuť po sladkostiach.
Maliny majú vysoký obsah vlákniny a antioxidantov. Spoločne s čiernymi ríbezľami bojujú proti poškodzovaniu DNA a zmierňujú zápal v tele. Dobrou správou je, že mrazené bobule majú rovnaké množstvo živín ako čerstvo nazbierané a sú dostupné po celý rok.
Kimchi
Kimchi je tradičný kórejský pokrm, zložený najmä z kvasenej zeleniny, predovšetkým kapusty. Obsahuje veľké množstvo probiotík, najmä laktobacilov. Okrem probiotík, prospešných tráveniu, môže pomôcť aj procesu chudnutia, zlepšuje hladinu inzulínu a znižuje percento telesného tuku. Skúste sa opýtať na kimchi vo vašej ázijskej reštaurácii alebo si ho pripravte podľa internetového receptu sami.
Brokolica
Ako deti sme ju neznášali, no rodičia mali pravdu v tom, aby sme ju pekne zjedli. Brokolica má nízky obsah sacharidov a vysoký podiel vlákniny, čo z nej robí ideálnu diétnu potravinu. Okrem toho obsahuje látky (indol 3carbitol a siinsolymetán), ktoré bojujú proti rakovine, najmä rakovine prsníka, prostaty a vaječníkov. Výhodou je veľká variácia možností konzumácie.
Špenát
Porcia špenátu obsahuje 18 vitamínov a minerálov (napríklad A,C,E,K, magnézium, jód, železo, kyselina šťaveľová) a to z neho robí univerzálny zdroj živín. Ak máte problém s jeho chuťou, orientujte sa na baby špenát, ktorý má sladšiu chuť a môžete ho nakrájať aj do svojho obľúbeného koktailu.
Tvaroh so živými kultúrami
Tvaroh obsahuje veľa kazeínu, bielkoviny, ktorá je základnou stavebnou jednotkou pre svaly. Okrem toho, tvaroh so živými kultúrami podporuje zdravé trávenie, čistenie čriev a ako prevencia rakoviny hrubého čreva. Aj keď tvaroh neobsahuje veľké množstvo laktózy, pre ľudí s intoleranciou laktózy je aj toto malé množstvo nebezpečné. Ak ste alergickí na laktózu, popozerajte sa po tvarohu bez laktózy.
Vlašské orechy
Orechy obsahujú množstvo antioxidantov porovnateľné len s množstvom obsiahnutých v černiciach. Pozor však na fakt, že musia byť udržiavané v chlade, aby boli čo najvýživnejšie.
Vajcia s omega 3-mastným kyselinami
Omega-3 vajcia sú nutrične modernizované vajcia. Zvýšený obsah mastných kyselín v nich je zapríčinený faktom, že sliepky sú prikrmované krmivom, ktoré obsahujú vyššie množstvo omega-3 mastných kyselín. Jedno takéto vajce obsahuje 150 mg omega-3 mastných kyselín. Obsah omega-3 kyselín býva uvedený na obale vajec. Vajcia z voľného chovu nemusia vždy nevyhnutne obsahovať omega-3 kyseliny. Skúste si pripraviť na raňajky omeletu s takýchto vajec, syru čedar a paradajok.
Mohlo by vás zaujímať: Čo by ste mali piť a kedy by ste to mali piť
Ilustračné foto Fotolia.com
Diskusia k článku Fit chladnička, alebo 10 potravín, ktoré vás urobia zdravšími
Powered by Facebook Comments