Hoci quinou poznali už starobylí Inkovia, v našich končinách sa do povedomia dostáva až teraz. V Strednej a Južnej Amerike je rovnako populárna ako pšenica. Quinoa je pritom veľmi vítané spestrenie jedálnička, a to najmä pre vegetariánov. Jej príprava je rýchla a môže byť pridávaná do šalátov, múky, ale výborne chutí aj ako teplá kaša na raňajky. Inkovia z nej dokonca pálili pálenku zvanú „chica“.
Zloženie quinoi
Podobne ako pohánka, aj quinoa neobsahuje lepok a je vhodná pre celiatikov. Možno z nej síce získať múku, ale nepatrí medzi obilniny. Quinoa je komplexnou potravinou a svojim zložením sa stáva výživovou bombou. Podobne ako sója, obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré telo potrebuje pre správny vývoj. Quinoa je výborným zdrojom bielkovín (obsah bielkovín je od 12 do 22 %). Je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá síce neobsahuje kalórie ani živiny, ale sama o sebe prináša pre konzumenta celé množstvo zdraviu prospešných akcií. Znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a vyrieši problémy so stolicou. V porcii varenej quinoy sa nachádza 5,2 gramu vlákniny.
Quinoa je tiež dobrým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Z vitamínov nájdete v porcii betakarotén, vitamín C, kyselinu listovú, tiamín a riboflavín. Je neoceniteľným zdrojom minerálnych látok ako vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík.
Pravidelná konzumácie quinoi prenáša tieto zdravotné výhody
Ľudia, ktorí zaradia quinou do svojho jedálnička pravidelne, znižujú riziko srdcového infarktu, obezity a diabetu II. stupňa, znižujú krvný tlak a cholesterol.
Použitie quinoi v kuchyni
Quinou môžeme konzumovať na raňajky ako cereálnu kašu. Pridať môžeme nakrájané ovocie, sušené ovocie, alebo prášok z quinoy možno pridať do palacinkového cesta. Ako hlavné jedlo je vhodné ju konzumovať so šalátom, ako cestoviny, náhradu ryže, alebo na prípravu vegetariánskych burgerov. Konzumovať ju možno aj zelenú, ako súčasť šalátov.
Ak používate quinou v kuchyni, podeľte sa s nami o spôsoby jej prípravy v diskusii pod článkom.
Mohlo by vás zaujímať: Pohánka nie je obilnina
Diskusia k článku Exotická quinoa
Powered by Facebook Comments