S pojmom „Éčka“ sa určite stretol každý z nás. Éčka sa čím ďalej viac používajú v potravinách. Zlepšujú farbu potravín, predlžujú trvanlivosť, regulujú kyslosť, zahusťujú potraviny, sú to rôzne emulgátory, stabilizátory, rozpúšťadlá a ďalšie. Na jednej strane nám robia potraviny atraktívnejšími, na strane druhej, môžu nám aj uškodiť.
Nebezpečné a zdraviu škodlivé éčka
Poškodenie čreva
E220 – Oxid siričitý
E221 – Siričitan sodný
E222 – Hydrogénsiričitan sodný
E223 – Disiričitan sodný
E224 – Disiričitan draselný
Ochorenia pleti
E230 – Bifenyl
E231 – Ortofenylfenol
E232 – Ortofenylfenol sodný
E233 – Thiabendazol
Poškodenie trávenia
E338 – Kyselina fosforečná
E339 – Fosforečnany sodné – taviaca soľ
E340 – Fosforečnany draselné
E341 – Fosforečnany vápenaté
E407 – Karagénan
E450 – Difosforečnany (sodný, draselný, vápanetý)
E463 – Hydroxypropylcelulóza
E466 – Sodná soľ
Ničenie vitamínu B12
E200 – Kyselina sorbová
Zvýšenie cholesterolu
E320 – Butylhydroxyanisol (BHA)
E321 – Butylhydroxytoluen
Citlivosť nervov
E311 – Oktylgallát
E312 – Dodecylgallát
Rakovinotvorné éčka
E131 – Patentná modrá
E142 – Zeleň
E210 – Kyselina benzoová
E211 – Benzoan sodný
E213 – Benzoát vápenatý
E214 – Etylparabén
E215 – Etyl-p-hydroxybenzoan sodný
E216 – Propyl-p-hydroxybenzoát
E217 – Propyl-p-hydroxybenzoan sodný
E239 – Hexametyléntetramín
E249 – Dusitan draselný
E250 – Dusitan sodný
E251 – Dusičnan sodný
E252 – Dusičnan draselný
Ilustračné foto © Africa Studio - Fotolia.com
Diskusia k článku Éčka v potravinách
Powered by Facebook Comments