Éčka v potravinách

20 januára, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2054
éčka v potravinách

S pojmom „Éčka“ sa určite stretol každý z nás. Éčka sa čím ďalej viac používajú v potravinách. Zlepšujú farbu potravín, predlžujú trvanlivosť, regulujú kyslosť, zahusťujú potraviny, sú to rôzne emulgátory, stabilizátory, rozpúšťadlá a ďalšie. Na jednej strane nám robia potraviny atraktívnejšími, na strane druhej, môžu nám aj uškodiť.

Nebezpečné a zdraviu škodlivé éčka

Poškodenie čreva

E220 – Oxid siričitý

E221 – Siričitan sodný

E222 – Hydrogénsiričitan sodný

E223 – Disiričitan sodný

E224 – Disiričitan draselný

Ochorenia pleti

E230 – Bifenyl

E231 – Ortofenylfenol

E232 – Ortofenylfenol sodný

E233 – Thiabendazol

Poškodenie trávenia

E338 – Kyselina fosforečná

E339 – Fosforečnany sodné – taviaca soľ

E340 – Fosforečnany draselné

E341 – Fosforečnany vápenaté

E407 – Karagénan

E450 – Difosforečnany (sodný, draselný, vápanetý)

E463 – Hydroxypropylcelulóza

E466 – Sodná soľ

Ničenie vitamínu B12

E200 – Kyselina sorbová

Zvýšenie cholesterolu

E320 – Butylhydroxyanisol (BHA)

E321 – Butylhydroxytoluen

Citlivosť nervov

E311 – Oktylgallát

E312 – Dodecylgallát

 

Rakovinotvorné éčka

E131 – Patentná modrá

E142 – Zeleň

E210 – Kyselina benzoová

E211 – Benzoan sodný

E213 – Benzoát vápenatý

E214 – Etylparabén

E215 – Etyl-p-hydroxybenzoan sodný

E216 – Propyl-p-hydroxybenzoát

E217 – Propyl-p-hydroxybenzoan sodný

E239 – Hexametyléntetramín

E249 – Dusitan draselný

E250 – Dusitan sodný

E251 – Dusičnan sodný

E252 – Dusičnan draselný

Ilustračné foto © Africa Studio - Fotolia.com





Diskusia k článku Éčka v potravinách

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Éčka v potravinách