Vápnik
Vápnik je minerál, ktorý je najviac zastúpený v ľudskom tele.
Vápnik tvorí dôležitú súčasť pri tvorbe kostí a zubov. Vápnik hrá úlohu pre zdravie a stavbu kostí. Kosti sa neustále obnovujú a premieňajú a každý rok sa v kostiach vymení približne 20 % vápnika.
Dostatočný prísun vápnika je nevyhnutný pre dojčiace matky, nakoľko sa využíva pri tvorbe mlieka pre dieťa. Ovplyvňuje taktiež permeabilitu bunkových membrán a steny krvných ciev. Je nevyhnutným hemokoagulačným faktorom, taktiež ovplyvňuje dráždivosť svalov a prenos nervových podráždení.
Nedostatok vápnika
Nedostatok vápnika je pomerne častý hlavne u starších ľudí, detí a žien.
Nedostatok vápnika je zapríčinené nedostatočným zastúpením v strave a nedostatkom vitamínu D, ktorý je potrebný pre resorpciu vápnika. U starších ľudí s nedostatkom pohybu dochádza k vyplavovaniu vápnika do moču počas spania. Ohrozené sú taktiež deti, ktoré majú nevyváženú stravu. Ohrozenou skupinou sú aj ženy, ktoré sú tehotné alebo práve dojčia, kedy je u nich príjem vápnika veľmi dôležitý.
Ochorenia z nedostatku vápnika
Dlhší nedostatok tohto minerálu spôsobuje nasledovné ochorenia:
Krivica – rachitída
Krivica sa vyskytuje u detí vo veku do dvoch rokov. Ich kosti zmäknú a začnú sa deformovať. Rachitída je výsledkom nedostatku vitamínu D a vápnika. Typickými príznakmi sú neskoršie prerezávanie zubov, deti sú nekľudné, málo spia, hrudná kosť vyčnieva dopredu, kosti lebky sú mäkké. Lebka ma pri rachitíde typický hranatý tvar a fontanela je otvorená ešte v dvoch rokoch. Nohy sú zakryvené do písmena X alebo O.
Osteoporóza
Osteoporóza je ochorenie, ktoré sa prejavuje rednutím kostí. Kosti sa stávajú krehké a veľmi ľahko sa lámu. Príčinami sú nedostatok vápnika, flóru, nedostatočné zaťaženie kostí a hormonálne poruchy. Osteoporóza sa vyskytuje hlavne u žien v menopauze.
Osteomalácia
Osteomalácia je mäknutie kostí, ktoré je zapríčinené nedostatkom vitamínu D a nedostatkom vápnika, čo vedie k demineralizácii kostí.
Zubný kaz
Nedostatok vápnika spôsobuje taktiež zvýšený výskyt zubného kazu.
Nadbytok vápnika
Vyšší príjem vápnika nie je vhodný. Pri prijímaní dávok vyšších ako 2000 mg vápnika denne, sa môže zvýšiť hladina vápnika v krvi a moči, čo môže podporiť tvorbu vápenatých nánosov na stenách ciev a zvýšenie tvorby kameňov v močovej rúre.
Straty vápnika
Vstrebávanie vápnika v tráviacej sústave je ovplyvnené vitamínom D a to tak, že vstrebávanie sa zhoršuje nedostatkom vitamínu D. Zvýšené straty vápnika z tela sú spôsobené nadbytočným konzumom cukrov, alkoholu, kávy a živočíšnych bielkovín. Taktiež aj konzumácia zinkových preparátov môže spôsobovať zvýšené straty vápnika.
Denné dávky vápnika
deti (0 – 8 rokov): 600 mg
deti (9 – 14 rokov): 700 mg
deti (15 – 17 rokov): 600 mg
dospelí: 500 mg
ženy v posledných troch mesiacoch tehotenstva a pri dojčení: 1200 mg
Potravinové zdroje vápnika (mg/100 g)
mak (1448), syr Parmezán (1200), syr Ementál (1000), syr Eidam (800), sezam (887), sója (393), ľan (260), mandle (250), lieskovce (220), figy sušené (218), kel kučeravý (210), cícer (140), špenát (125), mlieko, jogurt, kefír (120), brokolica (100), pór (80), kaleráb (70)
Horčík
Horčík je dôležitý minerál, ktorý ovplyvňuje látkovú premenu vápnika a fosforu. Je nevyhnutným minerálom pri metabolizme vitamínu C, účinkuje proti stresu a depresiám. Je nevyhnutný pre stavbu kostí, zubov a nemožno ho nahradiť vápnikom. Horčík zabraňuje tvorbe vápenatých kamienkov a pri ukladaní vápnika v obličkách a pôsobí preventívne proti infarktom.
Nedostatok horčíka
Nedostatok horčíka v organizmu spôsobuje dekalcifikáciu kostného tkaniva. Príznakmi dekalcifikácie sú kŕče, zvýšená dráždivosť, zvýšené vylučovanie slín, slzenie a stenčovanie kože.
Nadbytok horčíka
Pri zvýšenej hladine horčíka v organizme nastáva utlmenie nervovej sústavy. Vzniká tak apatia a môžu dokonca zlyhať aj dýchacie centrá.
Denné dávky horčíka
dospelí: 300 – 400 mg
tehotné a dojčiace ženy viac
Potravinové zdroje horčíka (mg/100 g)
tekvicové jadrá (534), slnečnicové jadrá (400), ľan (350), mak (331), sezam (322), pšeničné klíčky sušené (250), proso (200), pšenica (150), ovsené vločky (140), fazuľa biela (130), hrach sušený (107), pohánka (100), šošovica (80), špenát (60), syr Eidam (60), kukurica cukrová (46), kaleráb (45), banán (40).
Ilustračné foto © womue - Fotolia.com
Diskusia k článku Dôležité minerály – vápnik, horčík
Powered by Facebook Comments