Jód
Jód je dôležitý na tvorbu hormónu tyroxínu. Jód prijatý z potravy sa sústreďuje v štítnej žľaze, kde sa produkuje hormón tyroxín. Tyroxín ovplyvňuje spaľovanie tukov a tvorbu energie, rast vlasov, nechtov, kože a zubov a mentálne funkcie.
Nedostatok jódu
Nedostatok jódu v strave sa môže prejaviť viacerými spôsobmi. Môžu nastať aj nasledovné poruchy:
Struma
Struma je ochorenie štítnej žľazy, pri ktorom nastáva jej zväčšenie. Je to ochorenie, ktoré je typické pri nedostatku jódu v potrave. Struma sa vyskytuje často v oblastiach, kde sa jód nenachádza v pitnej vode. Nedostatok jódu spôsobuje nízku hladinu tyroxínu v krvi, čo vyvoláva v prištítnych telieskach zvýšenie produkcie hormónu stimulujúceho rast a činnosť štítnej žľazy. Pod vplyvom tohto hormónu nadobúda štítna žľaza často obrovské rozmery, kedy jej hmotnosť dosahuje až 0,45 – 0,67 kg.
Hypotyreóza
Hypotyreóza je ochorenie štítnej žľazy, pri ktorej je znížená jej činnosť. Štítna žľaza produkuje málo tyroxínu, v dôsledku čoho sa znižuje bazálny metabolizmus. Človek má navonok jemné a slabé vlasy, nadváhu, suchú pokožku, je slabý a má chrapľavý hlas.
U detí, ktorých matky prijímali nedostatok jódu počas tehotenstva, sa môže prejaviť hypotyreóza u detí vo forme mentálnej poruchy. Deti majú retardovaný psychický a fyzický vývin. Ak sa nezistí táto porucha hneď po pôrode, stáva sa trvalou.
Hypertyreóza
Hypertyreóza je zvýšená činnosť štítnej žľazy. Táto porucha je taktiež vyvolaná nedostatkom jódu, ale zväčšená štítna žľaza naopak od hypotyreózy, produkuje nadbytok tyroxínu. Spôsobuje to nadmerný bazálny metabolizmus. Hypertyreóza sa prejavuje stratou hmotnosti, nervozitou, zvýšenou chuťou do jedla, trasením rúk, vystupujúcimi očami a precitlivenosťou voči teplu.
Nadbytok jódu
Nadbytok jódu môže spôsobiť ochorenie nazývané jódová struma. Prítomné sú kožné vyrážky podobné akné.
Ľudia s narušenou funkciou štítnej žľazy alebo ľudia so zníženým príjmom jódu by nemali jesť potraviny, ktoré obsahujú strumigény.
Strumigény
Strumigény sú látky, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch zeleniny, najmä v kapuste. Strumigény sú látky, ktoré znižujú vstrebávanie jódu. Ľudia, u ktorých je príjem jódu nižší, môžu tieto potraviny prispieť ku vzniku strumy.
Denné dávky jódu
dospelí: 150 μg
tehotné a kojace ženy: 175 – 200 μg
Potravinové zdroje jódu
Hlavnými zdrojmi jódu sú morské potraviny – riasy a morská soľ a jodidovaná kuchynská soľ.
Fluór
Fluór patrí medzi minerály, ktoré sú dôležité pri stavbe kostí a zubov. Fluór svojimi účinkami prispieva k zdravým zubom. Inhibuje metabolizmus mikroflóry v ústnej dutine, zabraňuje kazeniu zubov a je silný inhibítor niektorých enzýmov.
Fluoróza
Fluoróza vzniká pri vysokom prísune fluóru do organizmu. Vzniká dentálna alebo skeletová škvrnitosť.
Nadbytok fluóru
Pri nadmernom prísune fluóru dochádza k nežiaducim účinkom. Z kostí sa začne odbúravať vápnik a z krvného séra horčík. Následne sa vápnik začne ukladať vo forme solí v obličkách, svaloch a pľúcach.
Denné dávky flóru
Asi 1 mg.
Zdroje fluóru
Fluorid obsahujú mnohé zubné pasty.
Foto © msk.nina - Fotolia.com
Diskusia k článku Dôležité minerály – jód, fluór
Powered by Facebook Comments