V delenej strave sa potraviny delia na kyselinotvorné potraviny a zásadotvorné potraviny.
Delená strava – kyselinotvorné potraviny
Kyselinotvorné potraviny sú také, pri ktorých odbúravaní vzniká viac kyselín ako zásad.
Kyselinotvorné potraviny
- šošovica
- mäso
- syry, tvaroh
- maslo, masť
- vajíčka
- obilniny
- limonády a džúsy
- zaváraniny, ocot, cukor, soľ
- špargľa a ružičkový kel
Delená strava – zásadotvorné potraviny
Zásadotvorné potraviny sú také, pri ktorých odbúravaní vzniká viac zásad ako kyselín.
Zásadotvorné potraviny
- zelenina, ovocie
- fazuľa, sója
- čerstvé mlieko, acidofilné mlieko a jogurt
- naklíčená pšenica a slnečnica
- mandle, lieskové oriešky
- minerálne vody
- väčšina bylinkových čajov
- mak, kokos, jedlé gaštany
- droždie
- jablčný ocot, kyselina citrónová
Ilustračné foto © renamarie - Fotolia.com
Prečítajte si viac: Zdravé raňajky
Diskusia k článku Delená strava – rozdelenie potravín
Powered by Facebook Comments