Čo sa skutočne skrýva v hranolčekoch z fast foodu

máj 27, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2594
hranolčeky z fast foodu

Ruku na srdce: „Vedeli by ste si predstaviť, že si neobjednáte vo fast foode hranolčeky?“ Žiadne menu z obľúbenej fast foodovej siete by nebolo to pravé, keby ste si k nemu neobjednali hranolčeky. Zemiaky boli do pôvodného menu doplnené len ako variant varených zemiakov, neskôr boli pridané vo forme hranoliek. Avšak hranolčeky nie sú tou najlepšou diétnou potravinou. To je známy fakt. Sú však pochutiny z fast foodu, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie pre naše zdravie. Ako veľmi sú  hranolčeky škodlivé vám prezradí až výsledok rozsiahleho výskumu.

Predmet testu

Vo výskume bola analyzovaná obvyklá veľká porcia hranolčekov z fast foodu. V tomto množstve sa nachádza 500 kalórií, 25 gramov tuku, 63 gramov sacharidov, 350 mg sodíka, 6 gramov bielkovín a vlákniny. Ak si myslíte, že hranolčeky sú vegetariánske, a okrem oleja a zemiakov v ich zložení nenájdete nič prekvapivého, nasledovné údaje vás môžu šokovať. V zložení tejto obľúbenej detskej pochúťky nájdete stabilizátory a konzervanty, ktoré zaručujú peknú farbu a lahodnú chuť aj vtedy, keď už by za normálnych okolností chytali pleseň. Zo všetkých sa oplatí spomenúť prírodnú hovädziu arómu, ktorú by v zemiakovom jedle čakal málokto. Základnými ingredienciami sú pritom hydrolyzovaná pšenica a sušené plnotučné mlieko.

Spôsob prípravy a zloženie hranolčekov

Rastlinný olej

Dobré hranolčeky podľa klasického receptu pripravíme tak, že ošúpané a nakrájané zemiaky upražíme na oleji alebo vo fritéze v olejovom kúpeli. Hranolčeky z fast foodu sa namáčajú v oleji dvakrát. Fast foodový spôsob prípravy totiž prebieha tak, že zemiaky – hranolčeky sa smažia už pred mrazením, a keď sú distribuované do prevádzok, smažia sa druhýkrát.

Repkový olej

Tento druh oleja sa všeobecne považuje za jeden zdraviu menej škodlivých. Je potrebné ho konzumovať striedmo. Je možné, že práve pre jeho kvalitu je jeho cena vyššia, teda pre fast foody neprijateľná a nahradzujú ho inými olejmi, často nízkej kvality (sójový, kukuričný), alebo ho v zložení nájdete v minimálnom množstve.

Hydrogenizovaný sójový olej

Keď prírodný sójový olej prechádza procesom hydrogenizácie, z nenasýtených tukov sa stanú nasýtené, čo uľahčuje tepelnú prípravu a predlžuje trvanlivosť. Takto upravený olej obsahuje látky, ktoré sú nebezpečné najmä pre náš kardiovaskulárny systém a srdce.

Prírodná aróma hovädzieho mäsa

Pred viac ako 50 rokmi pripravovala známa sieť fast foodov svoje hranolčeky na hovädzom tuku. Keď prešli na zmes rastlinných olejov, nechceli pripustiť, že by hranolčeky stratili povestnú chuť, a tak sa rozhodli pridávať hovädziu arómu. Hranolčeky stratili titul vegetariánskeho pokrmu.

Kyselina citrónová

Tento konzervant je všeobecne považovaný za neškodný. Pri hranolčekoch je však znepokojujúce, že práve vďaka kyseline citrónovej vyzerajú aj po niekoľkých týždňoch stále tak, akoby ste ich kúpili len pred chvíľkou.  Čo je nereálne.

Terciálny butylhydrochinón (TBHQ)

Tento konzervant pomáha kyseline citrónovej predlžovať životnosť starých hranolčekov. Spoločnosti, ktoré ho pridávajú do svojich potravín vytrvalo tvrdia, že nie je nebezpečný pre ľudské zdravie. Výskumy na zvieratách prebiehajúce v USA dokázali, že konzumácia TBHQ má úzky súvis s výskytom dny a žalúdočnými vredmi.

Dextróza

Dextróza je iné označenie pre cukor. Cukor, tomuto inak slanému pokrmu, dodáva charakteristickú chuť a zároveň pôsobí návykovo. Cukor môže byť niekedy nebezpečnejší ako tuk, pretože ho telo môže rýchlejšie premeniť na neželané tukové zásoby.

Pyrofosforečnan

Táto konzervačná látka zabezpečuje, aby hranolčeky mali stále svoju krásnu zlatohnedú farbu, aj keď sú už pár mesiacov staré. To neznie príliš zdravo, však? Táto látka sa pridáva aj do ochuteného mlieka, zmesi na muffiny, alebo do údeného mäsa.

Dimetylpolysiloxán

Ide o látku na báze silikónu, ktorá zamedzuje peneniu počas pečenia. Všeobecne prevláda tvrdenie, že nie je nebezpečný pre naše zdravie, ale mohli by sme polemizovať o tom, či jeho pridávanie do jedla je vôbec potrebné.

Výsledok testu

Aj keď toto všetko neznie príliš zdravo a lákavo, nájdu sa v ponuke fast foodov oveľa nebezpečnejšie jedlá ako sú hranolčeky. Niektoré hamburgery (napríklad so slaninou a syrom) alebo mäsové koláče majú dvojnásobok kalórií, tukov, sacharidov a látok, za ktorých prítomnosť by sa nemusel hanbiť ani čistiaci prostriedok na toalety. Hranolčeky nie sú správnou voľbou pre vašu diétu, alebo potravinou, ktorú by sme nevyhnutne potrebovali k životu. Ak už bez nich nemôžete žiť, znížte veľkosť porcie alebo obmedzte ich pravidelnú  konzumáciu.

Mohlo by vás zaujímať: Je pitie kávy zdravé?

Ilustračný obrázok: 123rf.com

Prečítajte si viac: Exotická quinoa




Diskusia k článku Čo sa skutočne skrýva v hranolčekoch z fast foodu

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Čo sa skutočne skrýva v hranolčekoch z fast foodu