Cesnakom proti chorobám k lepšiemu zdraviu

5 januára, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4471

Cesnak má množstvo terapeutických vlastností a má univerzálne využitie. Pravdepodobne pochádza zo Strednej Ázie. Poznali ho už aj starovekí Gréci a Egypťania, kde zohrával dôležitú úlohu pri rituáloch a využívali ho aj v liečiteľstve proti rôznym chorobám.

Liečivé účinky cesnaku

Cesnak je prírodné antibiotikum a má mnoho pozitívnych účinkov pre telo človeka. Bojuje proti plesniam, vírusom, parazitom a baktériám a podporuje tvorbu bielych krviniek. V cesnaku nájdete kľúčovú aktívnu látku alicín, ktorý sa tvorí z aliínu. Má výraznú cesnakovú arómu a pôsobí proti bežným infekciám, ako je prechladnutie, chrípka a kvasinková infekcia. Dokáže taktiež zničiť nebezpečné mikróby, ktoré sa podieľajú na vzniku tuberkulózy alebo MRSA (Staphylococcus aureus odolný proti meticilínu). Alicín je éterický olej, ktorý potláča tvorbu tumorov, pomáha detoxikovať pečeň, prečisťovať črevá a má protizápalové účinky.

Cesnak podporuje dobrú činnosť srdca a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Pravidelná konzumácia cesnaku znižuje krvný tlak a zabraňuje lepkavosti krvných doštičiek, čo má súvis s mŕtvicami, infarktami či tvorbou krvných zrazenín. Vďaka prítomným aminokyselinám cesnak podporuje imunitný systém a je silným antioxidantom.

Síra, ktorá sa nachádza v cesnaku, pomáha uchovávať mladistvý vzhľad pokožky, nechtov a vlasov a pomáha pri tvorbe nových buniek. Pomáha aj pri liečbe celulitídy. Síra sa nachádza v alicínedialyl sulfide. Tieto látky pomáhajú chrániť pred rakovinotvornými látkami a dokonca dokážu zastaviť rast rakovinotvorných buniek, ktoré už narástli. Protirakovinové účinky majú tiež germánium a selén, ktoré nájdete v cesnaku a taktiež ajoen, ktorý sa využíva pri liečbe rakoviny kože, kedy sa aplikuje na postihnuté miesto.

Využitie cesnaku

Jeden strúčik cesnaku denne postačí na udržanie si dobrého zdravia. Cesnak sa pridáva do akéhokoľvek slaného jedla, čím mu dodáva typickú cesnakovú chuť. Je veľmi univerzálny a chutný a možno ho pridať do rôznych dusených či pečených jedál a omáčok. Ako surový sa môže pridať do šalátov a dressingov.

Živiny, ktoré určite nájdete v cesnaku:

vitamíny B1, B3, B5, B6, C

biotín, kyselina listová

železo, horčík, fosfor, zinok, selén, vápnik, jód, mangán, draslík, germánium, síra

vláknina

aminokyseliny, s-alylcysteín

éterické oleje

Prečítajte si viac: 5 zlatých pravidiel diéty



Diskusia k článku Cesnakom proti chorobám k lepšiemu zdraviu

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Cesnakom proti chorobám k lepšiemu zdraviu