Bielkoviny sú stavebným kameňom celého života a sú nevyhnutné pre rast buniek a pri opravách tkanív.
Aminokyseliny
Všetky proteíny sa skladajú z rôznych kombinácií 20 látok nazývaných aminokyseliny.
Pospájaním aminokyselín sa tvoria bielkovinové molekuly, ktoré tvoria enzýmy, hormóny, svaly, orgány a mnoho ďalších tkanív v tele.
2 typy aminokyselín
- neesenciálne aminokyseliny – môžu sa tvoriť v tele
- esenciálne aminokyseliny – nemôžu sa tvoriť v tele a musia sa prijímať potravou
Druhy proteínov
Živočíšne bielkoviny
Živočíšne bielkoviny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Tento typ proteínu sa nachádza v nasledujúcich potravinách:
- mäso
- hydina
- ryby
- vajcia
- mliečne výrobky
Tučné ryby (losos, sardinky, pstruh, tuniak) sú dobrým zdrojom bielkovín. Výhodou týchto potravín je to, že obsahujú mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko vzniku infarktu a do istej miery aj mŕtvicu.
Tučné ryby obsahujú až osemkrát toľko omega-3 a omega-6 mastných kyselín ako chudé ryby (treska).
Rastlinné bielkoviny
Rastliny obsahujú veľa aminokyselín, avšak žiadny rastlinný zdroj neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Najviac aminokyselín sa nachádza v týchto potravinách:
- strukoviny (hrášok, fazuľky)
- fazuľa
- zrno
- orechy
- semená
- sójové výrobky
Musíte však kombinovať rôzne rastlinné bielkoviny pre vytvorenie kompletného radu aminokyselín potrebných pre telo.
V praxi sa to dá dosiahnuť tak, že zjete spolu pečené fazule s chlebom a zapijete mliekom.
Rastlinné bielkoviny verzus živočíšne bielkoviny
Z hľadiska zdravej výživy je dobré sa snažiť konzumovať rastlinné bielkoviny vo väčšej miere ako bielkoviny živočíšne.
Rastlinné bielkoviny majú nízky obsah tuku a vysoký obsah vitamínov, vlákniny a minerálov. Rastlinné bielkoviny obsahujú fytochemikálie, ktoré prispievajú k zdraviu a pomáhajú pri prevencii chorôb. Napríklad, izoflavóny nachádzajúce sa v sójových bôboch, majú antioxidačné vlastnosti.
Koľko by sme mali prijať bielkovín
Podľa zásad správnej výživy majú tvoriť bielkoviny 10 – 15 % každodenného jedálnička. Pre mužov to predstavuje 55 g bielkovín denne a pre ženy 45 g bielkovín denne.
Ilustračné foto © Barbara Dudzińska - Fotolia.com
Diskusia k článku Bielkoviny – proteíny
Powered by Facebook Comments