Bezlepková diéta – dovolené potraviny

19 decembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5471
bezlepková diéta - povolené potraviny

Bezlepková diéta je určená pre ľudí, ktorí majú poruchu gluténovej intolerancie, celiakie a sprue.

Jedálny lístok a dovolené potraviny pri bezlepkovej diéte

  • tuky – živočíšne tuky (maslo, masť, slanina), rastlinné maslá, rastlinné oleje lisované za studena
  • mlieko a mliečne výrobky – podľa znášanlivosti, môže sa konzumovať v rôznych formách, acidofilné mlieko, kyslé mlieko, sójové mlieko, sójové mlieko v prášku, sójový jogurt bez lepku, kefír, jogurt, syry mäkké, tavené, tvrdé, eidam, bez výraznejšej príchute, majonézy len z tofu, jogurtu alebo kyslej smotany
  • polievky – polievky so zeleninou a strukovinami bez zahusťovania, polievky zahustené bezlepkovou múkou, vývary čisté zeleninové a mäsové
  • mäso a mäsové výrobky – hovädzie, teľacie, hydina, holub, králik, morka, sladkovodné ryby, z morských rýb – treščie filé, výrobky z mäsa: bezlepkové výrobky, sekaná, mleté mäsá, doma pripravená mäsová nátierka, hydinová šunka, údená šunka, debrecínska, cigánska pečienka
  • prílohy – ryža, ryža natural, kukuričná kaša, zemiaky varené, pečené, kaša, bezlepkové cestoviny a noky, pohánkové knedlíky, strukoviny (fazuľa, šošovica, sója, hrach)
  • zahusťovanie pokrmov – kukuričný škrob (maizena), zemiakový škrob (solamyl), bezlepková múka, postrúhané surové zemiaky, sójová múčka, prelisovaná zelenina
  • zelenina – šaláty, čerstvá surová zelenina, dusená zelenina, varená, mrazená, sterilizovaná, nakladaná, karfiol, mladá mrkva, kaleráb, hlávkový šalát, mladé fazuľky, špenát, paradajky bez šupky, v malom množstve – zeler, kel, petržlen
  • zemiaky – sú povolené okrem tých, ktoré sa pripravujú na tukoch
  • ovocie – všetky čerstvé druhy, ovocné šťavy, sušené ovocie, ovocie kompótované, zmrazené, ovocné detské výživy bez obiln.prísad, banány, marhule, pomaranče, jablká, slnečnicové a sézamové jadrá, mak, kokos, para, kešu, orechy, kandizované ovocie
  • strukoviny – s výnimkou sóje sa podávajú v obmedzenom množstve
  • nápoje – mlieko podľa znášanlivosti, prírodné zeleninové šťavy, bylinkové a ovocné čaje, zrnková káva, minerálne vody, karamelové mlieko, mušty, prírodné a ovocné šťavy
  • cukrovinky – sladké pečivo len z bezlepkovej múky, čistá čokoláda, želé, bielkové snehové pečivo, neplnené tvrdé cukríky, pudingy, krémy, sézamky, zmrzliny označené ako bezlepkové
  • sladidlá – med, irbis, nutrasweet, cukor repný, umelé sladidlá
  • koreniny – kôpor, majorán, pažítka, bobkový list
  • obilniny – ryža a ovsené vločky sú dovolené
  • vajcia – do pečiva požívame vaječný bielok
  • úprava mäsa – dusenie, pečenie, varenie, grilovanie bez tuku, v alobalovej fólii a v teflónovej panvici

Všetky uvedené potraviny treba však dôrazne preštudovať, aby v nich nebola z výrobného procesu pridaná zložka, ktorá by mohla obsahovať alergén. Taktiež výrobky a potraviny treba vyskúšať, nakoľko má každý organizmus inú odpoveď na zloženie výrobku.

Foto © Quade - Fotolia.com





Diskusia k článku Bezlepková diéta – dovolené potraviny

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Bezlepková diéta – dovolené potraviny