Počas niekoľkých posledných desaťročí, vedci zistili, že ovocie a zelenina sú bohaté na antioxidanty. Antioxidanty sa nachádzajú v mnohých potravinách, medzi ktoré patrí ovocie, zelenina, obilniny, orechy, niektoré druhy mäsa, hydiny a rýb.
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú molekuly, ktoré sa v tele tvoria pri rozklade jedla alebo vnikajú do organizmu vo forme tabakového dymu alebo žiarenia. Voľné radikály môžu poškodiť bunky a môžu hrať úlohu pri tvorbe srdcovocievnych ochorení, rakovine a mnohých ďalších.
Výhody antioxidantov
Hlavnou úlohou antioxidantov je ochrana buniek organizmu pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek. Poškodenie buniek stupňuje podmienky starnutia.
Antioxidanty
Karotenoidy
Existuje viac ako 600 karotenoidov, všetky bojujú proti voľným radikálom a nachádzajú sa v potravinách. Karotenoidy pomáhajú v boji proti niektorých typom rakoviny.
Riziko vzniku rakoviny majú fajčiari a ľudia pracujúci s azbestom u ktorých sa podáva β-karotén. Najnovšie výskumy ukazujú zvýšené riziko vzniku pľúcnej rakoviny.
Vitamín C – kyselina askorbová
Vitamín C chráni bunky pred voľnými radikálmi zvnútra aj zvonka, udržuje zdravé krvné cievny, pomáha pri výstavbe väzivového tkaniva, ktoré je potrebné pri liečbe rán.
Chronický nedostatok vitamínu C zvyšuje riziko chorobných zmien na cievach a naopak optimalizácia príjmu vitamínu C pôsobí ochranne.
Vitamín E
Vitamín E chráni tuky nachádzajúce sa v bunkách a takisto sa jeho konzumáciou znižuje riziko srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny.
U osôb, ktoré sú pravidelne vystavené rôznym negatívnym vplyvom na organizmus (fajčenie, cudzorodé látky, alkohol, rôzne formy žiarenia a pod.), by mal byť príjem vitamínu E vyšší a to okolo 50 mg denne.
Selén
Selén chráni bunky pred negatívnym vplyvom voľných radikálov, pomáha udržiavať zdravé vlasy a nechty.
Selén je súčasťou glutatiónperoxidázy, enzýmu, ktorý rozkladá peroxid vodíka a touto cestou chráni organizmus pred aktívnymi formami kyslíka. Pacienti s infarktom srdcového svalu mávajú v krvnom sére znížené koncentrácie selénu.
Flavonoidy
Flavonoidy tvoria veľmi pestrú a rozsiahlu skupinu polyfenolických zlúčenín. Vyskytujú sa v potravinách rastlinného pôvodu napr. v citrusových plodoch, jabĺčkach, rajčinách, v cibuli, hubách a všetkých druhoch zeleniny, ako aj v nápojoch, napr. v čaji, v pive, v bielom a najmä v červenom víne a v ovocných džúsoch. Chemická štruktúra flavonoidov je veľmi rozmanitá. Boli zverejnené prvé údaje, podľa ktorých zvýšený príjem flavonoidov znižuje riziko ochorenia srdca a ciev.
Výskyt flavonoidov
flavonoly – červené víno, čierny a zelený čaj
flavonóny – citrusové plody
flavonoly – cibuľa, pór, šalát, chren, čaj, grep
flavóny – zeler, petržlen
antokyanidíny – víno, červené ovocie, grep
fenylpropanoidy – ovocie, obilie, ryža, kapusta
Isté je, že ani príjem veľmi vysokých dávok antioxidantov nezaisťuje u ľudí vystavených pôsobeniu rôznych rizikových faktorov, napr. fajčeniu, vysokému krvnému tlaku a iným jednoznačnú ochranu pred ischemickou chorobou srdca alebo rakovinou pľúc.
Foto © Serghei Velusceac - Fotolia.com
Diskusia k článku Antioxidanty
Powered by Facebook Comments