Čokoláda je populárnou potravinou na celom svete a radí sa na druhé miesto hneď za vanilkou. Po celé stáročia bola oceňovaná pre svoju bohatú, hladkú a lahodnú chuť. Milovníkov čokolády potešíme, pretože obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Horká čokoláda je najviac zdravá, pretože má najviac kakaovej sušiny a tá obsahuje zdraviu prospešné zložky.
Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa a taktiež obsahuje antioxidanty chrániace srdce a taktiež kyselinu gálovú, epikatechín, ktoré priaznivo pôsobia proti rakovine. Teobromín v čokoláde pôsobí na telo ako mierny stimulant. V čokoláde taktiež možno nájsť fenyletylamín, zlúčeninu amfetamínu, ktorá prirodzene zlepšuje náladu človeka. Ak chcete účinky čokolády zvýrazniť, konzumujte ju opakovane v malých množstvách.
Čítajte: Fit chladnička, alebo 10 potravín, ktoré vás urobia zdravšími
Význam flavonoidov čokoláde
Ochrana pred poškodením buniek
Čokoláda má veľké množstvo flavonoidov, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Ich účinkami sa znižuje účinok voľných radikálov alebo chemikálií, ktoré môžu poškodiť bunky v organizme. Pravidelnou konzumáciou horkej čokolády pomôžete zvýšiť prísun flavonoidov do organizmu.
Kardiovaskulárne zdravie
Flavonoidy v čokoláde môžu taktiež prispieť k zlepšeniu celkového kardiovaskulárneho zdravia. Znižujú aktiváciu krvných doštičiek, ktoré môžu znížiť riziko vzniku zrazenín v krvnom riečisku. Flavonoidy taktiež znižujú hladinu LDL cholesterolu v krvi a pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku.
Čítajte: Čučoriedky sú plné vitamínov a fytonutrientov
Čokoláda pomáha fungovaniu mozgu
Nedávna štúdia robená na jezuitskej univerzite v Západnej Virgínii naznačuje, že čokoláda môže zlepšiť funkciu mozgu. Po tom, ako účastníci výskumu zjedli čokoládu, zlepšilo sa ich sústredenie pri riešení problémov a čas, ktorý na vyriešenie problému potrebovali.
Čokoláda obsahuje zdraviu prospešné tuky
Hoci čokoláda obsahuje určité množstvo tuku vo forme kakaového masla, obsahuje aj tuky, ktoré majú zdraviu prospešné výhody. Hoci sa tretina tuku v kakaovom masle skladá z kyseliny palmitovej, ktorá môže prispieť ku zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, avšak až takmer polovica tuku v čokoláde je zložená z kyseliny olejovej. Táto kyselina je mononenasýtený tuk, ktorý tiež možno nájsť v olivovom oleji. Kyselina olejová je zdraviu prospešná a pomáha znižovať hladinu LDL zlého cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu v krvi.
Živiny, ktoré nájdete v čokoláde:
- vitamíny B3, B5, E
- kyselina listová, betakarotén, biotín
- jód, vápnik, horčík, meď, železo, fosfor, draslík, mangán, zinok, selén
- bielkoviny, sacharidy
- vláknina
Mohlo by vás zaujímať: Kombinácie potravín, ktoré vám zlepšia zdravie
Diskusia k článku Ako vplýva čokoláda na zdravie človeka
Powered by Facebook Comments