Ako vplýva čokoláda na zdravie človeka

8 januára, 2013 1 komentář Zdieľať Zobrazení :  4861

Čokoláda je populárnou potravinou na celom svete a radí sa na druhé miesto hneď za vanilkou. Po celé stáročia bola oceňovaná pre svoju bohatú, hladkú a lahodnú chuť. Milovníkov čokolády potešíme, pretože obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Horká čokoláda je najviac zdravá, pretože má najviac kakaovej sušiny a tá obsahuje zdraviu prospešné zložky.

Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa a taktiež obsahuje antioxidanty chrániace srdce a taktiež kyselinu gálovú, epikatechín, ktoré priaznivo pôsobia proti rakovine. Teobromín v čokoláde pôsobí na telo ako mierny stimulant. V čokoláde taktiež možno nájsť fenyletylamín, zlúčeninu amfetamínu, ktorá prirodzene zlepšuje náladu človeka. Ak chcete účinky čokolády zvýrazniť, konzumujte ju opakovane v malých množstvách.

Čítajte: Fit chladnička, alebo 10 potravín, ktoré vás urobia zdravšími

Význam flavonoidov čokoláde

Ochrana pred poškodením buniek

Čokoláda má veľké množstvo flavonoidov, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Ich účinkami sa znižuje účinok voľných radikálov alebo chemikálií, ktoré môžu poškodiť bunky v organizme. Pravidelnou konzumáciou horkej čokolády pomôžete zvýšiť prísun flavonoidov do organizmu.

Kardiovaskulárne zdravie

Flavonoidy v čokoláde môžu taktiež prispieť k zlepšeniu celkového kardiovaskulárneho zdravia. Znižujú aktiváciu krvných doštičiek, ktoré môžu znížiť riziko vzniku zrazenín v krvnom riečisku. Flavonoidy taktiež znižujú hladinu LDL cholesterolu v krvi a pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku.

Čítajte: Čučoriedky sú plné vitamínov a fytonutrientov

Čokoláda pomáha fungovaniu mozgu

Nedávna štúdia robená na jezuitskej univerzite v Západnej Virgínii naznačuje, že čokoláda môže zlepšiť funkciu mozgu. Po tom, ako účastníci výskumu zjedli čokoládu, zlepšilo sa ich sústredenie pri riešení problémov a čas, ktorý na vyriešenie problému potrebovali.

Čokoláda obsahuje zdraviu prospešné tuky

Hoci čokoláda obsahuje určité množstvo tuku vo forme kakaového masla, obsahuje aj tuky, ktoré majú zdraviu prospešné výhody. Hoci sa tretina tuku v kakaovom masle skladá z kyseliny palmitovej, ktorá môže prispieť ku zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, avšak až takmer polovica tuku v čokoláde je zložená z kyseliny olejovej. Táto kyselina je mononenasýtený tuk, ktorý tiež možno nájsť v olivovom oleji. Kyselina olejová je zdraviu prospešná a pomáha znižovať hladinu LDL zlého cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu v krvi.

Živiny, ktoré nájdete v čokoláde:

  • vitamíny B3, B5, E
  • kyselina listová, betakarotén, biotín
  • jód, vápnik, horčík, meď, železo, fosfor, draslík, mangán, zinok, selén
  • bielkoviny, sacharidy
  • vláknina

Mohlo by vás zaujímať: Kombinácie potravín, ktoré vám zlepšia zdravie




Diskusia k článku Ako vplýva čokoláda na zdravie človeka

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Ako vplýva čokoláda na zdravie človeka