Klíčky sú výživné, chutné a hlavne zdravé. Taktiež obsahujú málo kalórií a dodávajú jedlám príjemnú chuť. Ich veľkou výhodou je, že sú nenáročné na pestovanie.
Výživné látky v klíčkoch a ich priaznivý vplyv pre zdravie
Počas klíčenia sa v klíčkoch zvýši obsah vitamínov až o 2 000 % počas pár dní. Obsahujú bielkoviny vrátane lyzínu, ktorý sa v bielej múke nenachádza, ďalej vitamíny skupiny B a vitamín E a C, minerálne látky (železo, vápnik, fosfor, draslík, horčík, zinok) a stopové prvky (selén a mangán), omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú a lecitín, ktorý podporuje elasticitu pokožky. Keď necháte naklíčené výhonky posledný deň na svetle zazelenať, budú obsahovať aj prospešný chlorofyl.
Klíčky sú výborné stráviteľné, pretože pri klíčení sa zložité cukry rozštiepia na jednoduché a to je dôvod, prečo po ich konzumácii nehrozia vetry ako po varených strukovinách. Podávame ich k šalátom namiesto kalorických šalátových dressingov. Preventívna konzumácia klíčkov sa odporúča a to v množstve 2 – 4 polievkových lyžíc na raňajky.
Organizmu pomáhajú pri rôznych ťažkostiach ako sú napríklad depresie, cukrovka, neplodnosť, rakovina, oslabená imunita, pri poruchách čriev a trávenia, nakoľko obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov. Možno ich pridávať do šalátov, polievok a praženej zeleniny.
Príprava klíčkov
Čo potrebujeme
- Semená podľa vlastného výberu (sezamové, slnečnicové semená, fazuľa, šošovica, cícer, lucerna a pod.)
- Záhradkárska nylonová mriežka, podnos
- Voda na zaliatie a postrek
Postup
Niekoľko hrstí semien dáme do misky a zalejeme vodou. Necháme celú noc stáť. Ráno scedíme, opláchneme, rozložíme na mriežku, odložíme na teplé a tmavé miesto. 2x denne ich postriekame vodou. Keď semena začnú klíčiť, premiestnime ich na slnečné miesto. Nakoniec ich opláchneme a odložíme do chladničky.
Foto © Franny-Anne - Fotolia.com
Diskusia k článku Ako nepribrať s klíčkami
Powered by Facebook Comments