7 škodlivých potravín, ktoré by sa nemali dotknúť vašich úst

5 decembra, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4516
nezdravé potraviny

Nie je to tak dávno, čo nám život zjednodušilo revolučné nariadenie, podľa ktorého sú výrobcovia povinní uvádzať nutričné hodnoty výrobku viditeľne a čitateľne na obale. Vďaka tomu, majú spotrebitelia lepšiu predstavu o tom, čo jedia.

Prehľad stráca spotrebiteľ veľakrát v označeniach škodlivých látok a karcinogénov v potravinách. Ako malá pomôcka vám môže slúžiť náš zoznam 7 najškodlivejších látok, ktoré sa bežne vyskytujú v potravinách.

1. Aspartám

Je to chemická látka založená na báze fenylalanínu, neurotoxínu, ktorý podľa vedeckých štúdií môže nepriaznivo ovplyvniť funkciu mozgu, spôsobiť zmeny v správaní dospelých a dokonca mentálnu retardáciu u detí, ktorých matky v tehotenstve aspartám konzumovali. Vedľajšie účinky môžu zahŕňať bolesti hlavy, kŕče, menštruačné problémy a tráviace ťažkosti.

2. BHA a BHT

Tieto dve látky sú si zložením podobné. Obe sa používajú na prevenciu zožltnutia u potravín obsahujúcich olej. Sú to prekvapivo všestranné látky, ktoré majú protiplesňové účinky a zároveň predlžujú trvanlivosť potravín a zároveň sú silné karcinogény. Vo výskumoch na laboratórnych potkanoch sa preukázalo, že spôsobujú rakovinu.

3. Potravinárske farbivá

Potravinárske farbivá sú navrhnuté na to, aby boli potraviny príťažlivejšie pre konzumenta. Zďaleka však nie sú zdravé. Karamelové farbivo obsahuje priemyselné rozpúšťadlá  a karcinogény. Červené farbivo sa spája s rozvojom nádorových ochorení. Žlté a červené farbivo sú úzko spojené s agresívnym správaním a rozvojom psychických problémov u detí.

Čítajte: Čo robiť, keď ste zjedli niečo nezdravé

4. Hydrolyzovaný rastlinný proteín

Ide o chemicky vyrobenú látku, ktorá sa používa na zvýraznenie chuti. Nežiaducimi účinkami konzumácie sú bolesti hlavy, migrény, srdcové arytmie atď. Okrem tejto látky je potrebné sa vyvarovať aj jej „súrodencom“ hydrolyzovanému kvasnicovému extraktuautolyzovanému kvasnicovému extraktu.

5. Parabény

Parabény sú chemické konzervačné látky najčastejšie nájdené v kozmetike a kozmetických výrobkov, ale nájdeme ich aj v mnohých pečených tovaroch, ako je chlieb, koláče, pečivo, obilniny a niektoré spracované mäso. Navrhnuté sú tak, aby inhibovali prirodzený rast plesní. Nežiaducimi účinkami sú hormonálne zmeny u žien, rakovina prsníka a zároveň hormonálne zmeny u mužov (nedostatok testosterónu).

6. Čiastočne hydrogenizované oleje

Sú v podstate totožné s nasýtenými tukmi, len majú nebezpečnejšie nežiaduce účinky. Potraviny, ktoré obsahujú tieto látky, by mali zostať mimo vášho nákupného košíka. Spôsobujú upchávanie ciev a zvyšujú hladinu cholesterolu.

7. Dusitany

Bez ich prítomnosti by mäso a mäsové výrobky už zakrátko nevyzeralo veľmi pôvabne. Dusitany predlžujú trvanlivosť potravín. Sú to chemické látky, ktorých konzumácia môže ohroziť najmä alergikov a migrenikov. Častá konzumácia dusitanov môže spôsobiť rast a vznik rakovinový buniek v organizme.
Ak sa konzumácii dusitanov nedá vyhnúť, doprajte si dostatok vitamínu C a E.

Dobrá rada na záver znie: ak môžete, starostlivo vyberajte potraviny, ktoré obsahujú prírodné a organické zložky a ich zloženie na obale je popísané jednoducho a jednoznačne. Správnou voľbou môže byť aj nákup potravín a výrobkov priamo u pestovateľa.

Mohlo by vás zaujímať: Je aspartám zdraviu škodlivý?

Ilustračné foto: 123rf.com





Diskusia k článku 7 škodlivých potravín, ktoré by sa nemali dotknúť vašich úst

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku 7 škodlivých potravín, ktoré by sa nemali dotknúť vašich úst