Vedci každý deň potvrdzujú, že existuje súvis medzi výskytom baktérií v tráviacom čreve a celkovým zdravotným stavom jedinca. Jedným zo spôsobov ako sa dá obmedziť výskyt nežiadúcich baktérií v tráviacom trakte, respektíve zvýšiť výskyt prospešných baktérií, je konzumácia probiotických fermentovaných (kvasených) potravín.
Fermentované potraviny zlepšujú trávenie. Proces fermentácie alebo kvasenia potravín sa dá prirovnať k pretráveniu. Tento proces uľahčuje telu následné trávenie a pomáha vstrebať živiny.
Proces fermentácie zvyšuje výživnosť potravín. Štúdie preukázali, že tradičné mliečne kvasené výrobky poskytujú viac vitamínov ako mlieko. Aj zelenina, ovocie, fazuľa a obilniny sa stávajú po fermentácii výživnejšími.
Fermentácia zároveň zbaví potraviny nežiaducich látok, napríklad kyseliny fytovej. Zníženie obsahu tohto druhu kyseliny v obilninách, strukovinách, orechoch a semenách, uľahčí absorbovanie minerálov.
Čítajte: 20 najdôležitejších živín pre telo, ktoré by ste mali prijímať každý deň
Kyslá kapusta
Pochopiteľne, jednotkou v našom zozname fermentovaných (kvasených) potravín je kyslá kapusta. Je doplnená o vitamín C, B a K, ktorých účinky procesom kvasenia ešte viac vyniknú. Ďalej obsahuje veľa probiotík, nájdeme v nej prospešné baktérie Leuconostoc, Pediococcus a Lactobacillus. Ak kupujete kapustu v supermarkete, siahajte po nepasterizovaných výrobkoch, nakoľko proces pasterizácie zabíja všetky užitočné baktérie.
Kimchi
Vedeli ste, že priemerný juhokórejčan zje ročne 20 kíl kimchi? Kimchi j e kvasená kórejská špecialita (používa sa ako príloha) zložená z kapusty, reďkovky a uhorky. Je plná vitamínu C a karoténu.
Miso
Miso je ázijská špecialita vyrobená z kvasených sójových bôbov a je výborným, zdrojom mangánu, antioxidantov a zinku.
Kokosový jogurt
Kokosový jogurt je plný probiotík a oveľa ľahšie stráviteľný ako klasický, mliečny jogurt. Kokosový orech obsahuje antivírusové, protiplesňové a antibakteriálne zložky. Navyše je plný elektrolytov, vápnika, draslíka a horčíka.
Nakladaná zelenina
Sterilizovaná, nakladaná, fermentovaná či jednoducho povedané zaváraná zelenina obsahuje veľké množstvo aktívnych kultúr (baktérií a enzýmov). Ak preferujete kupované zaváraniny, siahajte v obchodoch po typoch pripravených bez octu. Možno chutia rovnako, ale nemajú rovnaké zdravotné účinky. Napríklad uhorky pripravované v bezoctovom náleve sú ľahšie stráviteľné a obsahujú viac živých kultúr.
Mohlo by vás zaujímať: 15 potravín, ktoré hydratujú organizmus
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku 5 kvasených potravín, ktoré vám zlepšia trávenie a zdravie
Powered by Facebook Comments