Ingrediencie:
1 kg šípok
4 dcl vody
250 gramov diétneho želírovacieho cukru
Postup:
Šípky dôkladne umyte, odrežte z nich tmavú čiapočku z jednej strany a z druhej strany stopku. Šípky vložte do hrnca, prilejte vodu a prikryté ich varte približne hodinu, kým nezmäknú. Ak bude treba, počas varenia prilejte viac vody, aby sa šípky nepripálili. Keď budú šípky mäkké, popučte ich, aby sa lepšie pasírovali.Nechajte ich vychladnúť a následne ich prepasírujte cez nerezové sitko. Prepasírovanú šťavu zo šípok dajte naspäť do hrnca, pridajte cukor a varte na miernom ohni, kým nezačne zmes jemne bublať. Po piatich minútach kvapnite trochu džemu na tanierik a ak stuhne, je hotový. Ak džem nestuhol, pridajte trošku kyseliny citrónovej. Džem nalejte za horúca do fľašiek, dôkladne zašrobujte, postavte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Diskusia k článku Šípkový džem
Powered by Facebook Comments