Ingrediencie:
400 g hladkej pšeničnej múky
100 g hladkej ražnej múky
1/2 ČL morskej soli
štipka cukru
50 ml oleja
100 g vlašských orechov (môžete pridať aj datle, hrozienka, mak alebo iný druh orechov)
1 sáčok sušeného droždia
múka na vysypanie plechu
Postup:
Pšeničnú a ražnú múku preosejte, pridajte soľ a zmiešajte dokopy. Cukor a droždie premiešajte s trochou vlažnej vody a nechajte 10 minút odstáť. Kvások nalejte do múky, pridajte 400 ml vlažnej vody a dôkladne premiešajte. Miešajte dovtedy, kým nevznikne husté nadýchané cesto, do ktorého pridáte orechy (datle, hrozienka, mak). Takto pripravené cesto zformujte do bochníku, ktorý necháte kysnúť 45 minút na teplom mieste. Nakysnutý bochník pečte v rúre pri 190°C približne 50 minút. Po upečení nechajte chlieb úplne vychladnúť a podávajte. Dobrú chuť!
Inšpirovali sme vás? Prečítajte si ďalší zdravý recept: Ovsený chlieb so slnečnicovými semienkami
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Orechový chlieb
Powered by Facebook Comments